korisni savjeti

Tajne vrtlarenja: Češnjak se može uspješno posaditi i u vrtu i na prozoru, no kada nikne vidjet ćete veliku razliku

09.05.2022 u 15:29

Bionic
Reading

Bilo da ga posadite u lončanicu i smjestite na prozorsku dasku ili pak uklopite u svoj vanjski vrt, češnjak će biti sjajan i vrlo koristan dodatak. No, dobro je znati da se češnjak zasađen na otvorenom znatno razlikuje od češnjaka uzgajanom u zatvorenom prostoru

Češnjak se može uzgajati u vrtu ili u zatvorenom prostoru, no važna činjenica je da u zatvorenom prostoru nikada neće dobiti 'klasičnu' glavicu češnjaka kao kada je češnjak posađen u vrtu.

Zasađen u zatvorenom prostoru češnjak će dati klice češnjaka, odnosno zelene izdanke lukovice, slično onome što se pojavi kada lukovica nikne na kuhinjskom pultu. No, ti zeleni izdanci nisu isto što i zeleni češnjak, odnosno rani proljetni češnjak odnosno nezrele lukovice češnjaka i njihove jestive zelene stabljike. No, i dalje su vrlo ukusne, a mogu se koristiti kao začin ili ukras, a njihov okus je znatno nježniji i laganiji od okusa svježeg češnjaka.

No, ukoliko želite uzgojiti cijele glavice češnjaka, morat ćete pak saditi na otvorenom jer, kao i druge lukovice, lukovice češnjaka trebaju hladno zimsko mirovanje kako bi proizvele cvijet i stvorile glavicu. Češnjak je vrlo jednostavan za uzgoj, a lako se može uzgajati u loncima ili u uzdignutoj gredici, uz malo održavanja i brige.

Sadnja i uzgoj češnjaka u zatvorenom prostoru

Za uzgoj češnjaka u zatvorenom prostoru, posadite tri ili četiri češnja u posudu napunjenu zemljom za lonce. Tako zasađene, postavite ih na prozorsku dasku i lagano zalijevajte. Zeleni izdanci će narasti kroz sedam do 10 dana, a možete ih rezati i koristiti za kuhanje. Ako želite uvijek pri ruci imati zelene izdanke morat ćete nastaviti saditi češnjak jer će posađeni biti iscrpljeni nakon nicanja izdanaka.

Sadnja i uzgoj češnjaka na otvorenom

Na otvorenom češnjak voli dobro drenirajuću zemlju s pH vrijednosti od 6,5 do 7. Ako u vrtu imate tanko ili pjeskovito tlo, dodavanje dodataka poput zdravog komposta bit će dodatan plus za optimalan rast češnjaka. Također, stari životinjski gnoj može biti dobar dodatak koji će pomoći češnjak napreduje i bude dobro nahranjen tijekom jesenskih mjeseci. No, ono što svakako treba izbjeći je korištenje neprerađenog životinjskog gnojiva jer ono može prenijeti bolest na vaše biljke.

Gdje posaditi češnjak

Što se tiče vanjskim područja, češnjak je najbolje uzgajati na osunčanom mjestu. Puno sunca predstavljat će idealne uvjete uzgoja i pomoći će češnjaku da napreduje i izraste u velike lijepe lukovice. Posadite ih na osunčanom mjestu vrta tijekom jeseni i svakako se pobrinite da ih odvojite i označite jer će im trebati malo više vremena da sazriju.

Kada se češnjak bere

Češnjak je spreman za berbu oko sedam do osam mjeseci nakon sadnje. Znakovi koji upućuju da je zreo su zeleno lišće koje postaje smeđe te cvjetne stabljike koje postaju mekane.