CVJETAJUĆI SUKULENT

Prekrasna i šarmantna: Vani ili unutra, kalanhoa je prava zavodnica u cvjetnim posudama, ali i savršen izbor za poklon

05.05.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Kalanhoa jedna je od manje poznatih, ali najljepših pripadnica obitelji sukulenata, a zbog svog atraktivnog izgleda čest je odabir za poklon

Prema riječima Debbie Neese, stručnjakinje za hortikulturu, razvijena je u Nizozemskoj, a u opći promet uvedena je 2003. godine. Dostupna je u širokom rasponu boja, što olakšava pronalaženje one koja se uklapa u vaš dom, a njihovo cvjetanje može biti poprilično dugotrajno što ih čini savršenim izborom. Naime, njihovo dvostruko cvjetanje traje od šest do osam tjedan. Uz to, kalanhoa je jednostavna za uzgoj i ne zahtijeva previše brige. Lako se uzgaja kao sobna biljka, a u blažim klimatskim uvjetima može se uzgajati i kao lončanica.

Zasadite kalanhou u žardinjeri

Ovaj cvijet sjajan je izbor za poklon jer odlično uspijeva u cvjetnim loncima. Osim toga dobro ih je posaditi u vrtnim žardinjerama jer uspijevaju s dobro dreniranim mješavinama za saksije i super toleriraju povremeno propušteno zalijevanje. No, važno je znati kako valja zalijevati samo zemlju i svakako izbjeći močenje samog cvijeta jer im to može poprilično skratiti životni vijek u vrtu.

Osim toga, svakako je dobro znati da se kalanhoa sadi u zasebne posude i ne odgovara joj kombiniranje s drugim srodnim biljkama. A preporučljivo ju je presaditi svakog proljeća u novu posudu sa svježom zemljom.

Kako se brinuti za kalanhou u posudi

Ova biljka uživa u jakom, neizravnom svjetlu, a ponašaju se kao pravi sukulenti – vole da im se zemlja maklo osuši između zalijevanja. Prilikom zalijevanja , cvijet svakako izvadite iz ukrasne posude (ako nema drenažnih rupa), zalijte i pustite da se dobro ocijedi. Ove biljke ne toleriraju sjedenje korijenja u vodi pa je dobra drenaža izuzetno važna. U tome će pomoći i dobro drenirajuća mješavina za saksije.

Kako uzgajati kalanhou na otvorenom

Ako živite na području blage klime, ovu biljku uspješno možete uzgajati na otvorenom, no svakako pripazite na temperaturu zraka. Ako se noćna temperatura spusti ispod 10 stupnjeva, biljku unesite unutra. Vani je smjestite na zaklonjeno mjesto gdje neće primati puno sunca, poput natkrivenog trijema ili terase, jer je lišće sklono zadobivanju opekotina od sunca. Prihrana nije nužna, no ako joj želite pružiti malo poticaja za rast i cvjetanje, može se jednom mjesečno primijeniti uravnoteženo gnojivo i to u razdoblju od proljeća do jeseni.

Kako razmnožavati kalanhou

Razmnožavanje kalanhoe najčešće se obavlja pomoću reznica. Odrežite biljku na mjestu gdje ne cvjeta, pazeći da ima najmanje četiri do pet listova na sebi. Uklonite dva do tri skupa listova sa stabljike sterilnim škarama. Zatim pustite da stabljika očvrsne tijekom iduća dva do tri dana. To razdoblje pružit će novoj biljci zaštitu od bolesti i truljenja. Zatim možete uzeti reznicu i umočiti je u hormon za ukorjenjivanje., a za sadnju upotrijebite mješavinu za sukulente i kaktuse te njome napunite posudu. Zabodite reznice u tlo i vodu. Stavite ih na jako, neizravno svjetlo te tlo obavezno održavajte vlažnim dok se reznice ne ukorijene i ne počnu rasti listovi. Ipak, proces razmnožavanja može biti pomalo kompliciran, pa je najčešće jednostavnije kupiti biljku iz rasadnika.

Kako kalanhou navesti da ponovno procvjeta

Ove biljke zahtijevaju malo vremena i truda prije nego što ponovno procvjetaju, a mnogi ih znaju baciti nakon što odrade prvu cvatnju. Međutim, ako ste spremni za izazov, možete pokušati ova cvijet natjerati da ponovno procvjeta tako što ćete odrezati dio lišća koje može sakriti stabljike koje mogu proizvesti pupoljke. Nakon toga, počevši od studenog, biljku dnevno 14 do 16 sati držite na mračnom mjestu, na mjestu do kojeg ne dopire sunčeva svjetlost. Tijekom dana ga izvadite i stavite na jako, neizravno svjetlo. Noću ga opet smjestite u mrak. Nastavite to raditi, i oskudno zalijevajte, sve dok ne vidite da se formiraju sitni pupoljci. Zatim ga vratite na jako, neizravno svjetlo i uživate u prekrasnim cvjetićima.