nije svaka dobar izbor

Penjačice su šarmantan dodatak u vrtu, a ključno je odabrati pravu: Ove sorte najbolji su izbor za ograde, pergole i vrtne rešetke

08.05.2022 u 18:29

Bionic
Reading

Dok pergole, klasične ograde i vrtne rešetke čine lijep dodatak u vrtnom krajoliku, izgledaju još bolje kada su okružene prekrasnim biljkama. Tada u prvi plan dolaze biljke penjačice, a ključno je odabrati pravu sortu

Prekrasne penjačice koje se protežu preko pergola, ograda i vrtnih rešetki mogu biti atraktivan vizualni dodatak vrtu, no odabir prave sorte pritom je ključan.

Naime svaka biljka koja raste okomito nije jednako dobar izbor za svaku vrstu strukture – neke su presnažne te će imati tendenciju uništiti ogradu, a druge su preteške za samostojeću rešetku. Stoga biljke penjačice ne treba birati samo prema ljepoti i atraktivnosti, već i prema vrsti potporne strukture koju imate u vrtu.

Vrtne rešetke

Rešetka je samostojeća struktura koja dolazi u različitim veličinama i oblicima, uključujući ravnu, lepezastu i četvrtastu, a najbolje funkcionira s biljkama penjačicama koje neće postati teške kako rastu.

Mandevila. Ako je vrtna rešetka smještena na osunčanom mjestu u vrtu, tada je višegodišnja povijuša mandevila jako dobar izbor. Ova tropska loza cvjeta bez prestanka, stvarajući cvjetove u obliku trube u ružičastoj, bijeloj i crvenoj boji. Cvijeće je privlačno oprašivačima kao što su pčele i kolibrići pa ove biljke pružaju i puno više od ljepote. Također valja imati na umu da neće preživjeti zimu u područjima koje pogađa mraz, pa je tom slučaju dobar izbor za sadnice.

Klematis. Ako tražite višegodišnju lozu, klematis je klasik s kojim nema greške. Iako ne cvjeta tako dugo kao jednogodišnja mandevila, vraćat će se svake godine. Ako pak raspolažete prostranijim vrtom, možete posaditi mješavinu ranih, srednjih i kasnih sorti, pa će tako pružiti cvatnju od proljeća do jeseni. Klematis dolazi u širokom rasponu boja, od bijele i krem do plave, ljubičaste, ružičaste i crvene.

Arapski jasmin. Ako nije pravilno oblikovan, arapski jasmin može izgledati kao grm, no zapravo je odličan izbor za vrtne rešetke. Uz, to od proljeća do jeseni ukrašavat će vrt mirisnim bijelim cvijećem. U područjima hladnije klime preporučljivo ga je za hladnog perioda unijeti i tijekom zime uživati u prekrasnoj sobnoj biljci. Samo vodite računa o tome da ga smjestite na svijetlo mjesto. Naime arapski jasmin u zatvorenom prostoru na jakom svjetlu povremeno cvate cijele godine.

Pasiflora. Ako tražite egzotičnu lozu za koju je lako brinuti se, pasiflora je odličan izbor. Moguće je nabaviti sortu u gotovo svakoj boji, a mnoge su i mirisne. Kao bonus, neke daju i jestivo voće.

Pergole

Pergole imaju četiri stupa i nadstrešnicu, a ove vrtne strukture obično se postavljaju na terase i druge vanjske prostore za sjedenje. Odabir penjačice uvelike ovisi o čvrstoći strukture.

Glicinija. Ako imate čvrstu pergolu, glicinija je sjajan izbor jer visi s vinove loze, a sjedenje ispod nje može stvoriti čarobnu atmosferu. Glicinija će najbolje uspijevati na mjestu koje je cijeli dan izloženo suncu.

Bugenvilija. Za vrtove smještene na područjima s toplom klimom bugenvilija je sjajan dodatak. Ova zimzelena loza praktički eksplodira u cvatu šarenim nježnim listovima u upadljivim bojama. Također je fantastično otporna na toplinu i sušu, no ne pogoduje joj hladna klima te ne može preživjeti izlaganje mrazu ili niskim temperaturama.

Ograde

Većina biljaka koje dobro funkcioniraju na vrtnim rešetkama, uključujući mandevilu i klematis, dobro će funkcionirati i na ogradama, posebice onim žičanim. No ako imate drvenu ogradu, onda je bolje odlučiti se za lozu jer se sama pričvršćuje, umjesto da se omata.

Bršljan. Bostonski bršljan je klasičan izbor. U proljeće i ljeto oduševljava bujnim zelenim lišćem koje u jesen dobiva zapanjujuće nijanse crvene i ljubičaste boje. U područjima u kojima se ne smatra invazivnim engleski bršljan također dobro djeluje na ogradama i zgradama.

Tunbergija. Ako ste spremni na presađivanje svake godine, onda je dobar izbor i tunbergija, koja cijelo ljeto daje gomilu crvenih, žutih, narančastih, bijelih ili ružičastih cvjetova. Dobra strana ove penjačice je velika otpornost na toplinu, a nema ni velikih problema s nametnicima. Također nema tendenciju ispustiti veliku količinu sjemena kao neke druge jednogodišnje vinove loze, pa samim time neće postati korov.