ETNOGRAFSKI MUZEJ

Tajne pravilnog degustiranja piva

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.07.2012 14:28
  • Objavljeno 05.07.2012 u 12:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Etnografskom muzeju Zagreb u sklopu izložbe Idemo na pivo! održana je degustacija piva Karlovačke pivovare

Degustaciju je vodila Valentina Belavić, rukovoditeljica Odjela osiguranja kvalitete Karlovačke pivovare, koja je posjetiteljima objasnila kako se i zašto pivo degustira.

'Degustacija je najstariji način kontrole piva. Pivo sadrži više od 700 komponenti okusa i mirisa, a samo se neke od njih mogu analizirati uz pomoć uređaja. Čovjek je puno osjetljiviji na neke komponente i bolje ih prepoznaje nego instrumenti pa se zbog toga pivo mora degustirati', istaknula je Valentina Belavić.

Degustacija piva složen je proces, a degustatori su posebno obrazovane i trenirane osobe. Profesionalno, pivo se degustira u tamnim čašama da bi se spriječilo da vizualni doživljaj (boja piva i pjene) utječu na doživljaj mirisa i okusa.

Karlovačka pivovara

Karlovačka pivovara

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Čašu u kojoj se degustira pivo treba rukom poklopiti i lagano promiješati kako bi komponente koje čine miris prešle iz tekuće u plinovitu fazu. Pivo se zatim pomiriši, a degustatori na taj način dobiju mnogo važnih informacija o mirisu piva – primjerice, je li miris sumporast, hmeljni ili voćni. Zatim slijedi klasična degustacija. Kada se pivo degustira, mora se progutati jer se osjetilni pupoljci za gorčinu nalaze na zadnjem dijelu jezika. Gutanjem piva najbolje se osjeti gorčina, jedna od glavnih karakteristika piva', objasnila je Belavić.

Karlovačka pivovara predana je proizvodnji piva vrhunske kvalitete. Garancija toga je i certifikat ISO 9001 za sustav upravljanja kvalitetom te ISO 22000 za sustav upravljanja sigurnošću hrane. Uz to, Karlovačka pivovara posjeduje certifikat ISO 14001 za sustav upravljanja okolišem te OHSAS 18001, koji se odnosi na sustav zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Svoje napore Karlovačka pivovara usmjerila je u to da postane najbolje mjesto za proizvodnju piva.

Posjetitelji tog zanimljivog događaja u Etnografskom muzeju degustirali su četiri piva iz portfelja Karlovačke pivovare: Karlovačko svijetlo, Heineken, Karlovačko Radler grejp i Edelweiss Snowfresh.

Organizirana je i mala nagradna igra za posjetitelje – osoba koja je prva točno pogodila u kojoj se čaši nalazi koje pivo osvojila je Karlovačko paket. Degustacija piva dio je dodatnih događanja za odrasle posjetitelje izložbe 'Idemo na pivo!'. Sljedeća aktivnost je predavanje Mladena Klemenčića o pivskim vrstama u Europi. Predavanje će se održati u srijedu 11. srpnja s početkom u 18 sati u Etnografskom muzeju Zagreb.

Trajanje izložbe 'Idemo na pivo!' je produljeno te ostaje otvorena do 20. kolovoza

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi