ŠTO JE NOSILA U NJOJ?

Tajna kraljičine torbe: Nikamo nije išla bez omiljenog modnog dodatka, a nosila ju je čak i po hodnicima Buckinghamske palače

20.09.2022 u 19:30

Bionic
Reading

Torbe Launer London bile su neizostavan dio modnih kombinacija Elizabete II, kraljice koja je njegovala prepoznatljiv i poseban modni izričaj

Kraljica je imala impresivnu kolekciju prepoznatljivih torbi kockastog dizajna, kojima je godinama bila vjerna, a kad se pojavila na Tjednu mode u Londonu 2018., njezina torba datirala je barem iz 1980-ih, možda i ranijih godina.

Uvijek vjerna sebi i dosljedna svom stilu, britanska kraljica imala je svoje ustaljene navike, kao i jasan stav što joj se sviđa, što ne, a to se bez iznimke odnosilo i na modu.

Dobro je poznato to da je kraljica Elizabeta II zahtijevala između ostalog da joj se doručak donese u posudi Tupperware i sama se šminkala, a svake večeri uživala je u čaši džina i Dubonneta, posluženih s ledom i kriškom limuna.

Po pitanju mode, kraljica je također bila vrlo dosljedna. Više od 50 godina britanski brend Anello & Davide opskrbljivao je Njezino Veličanstvo mokasinama s niskom petom koje je nosila u državnim posjetima, na kraljevskim turnejama i rođendanima...

  • +52
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U javnosti se vrlo rijetko pojavljivala bez torbe Launer London na ruci.

Kraljica Elizabeta II nikad se nije odvajala od svoje torbice, bez obzira na prilike. Čak i na svojoj zadnjoj fotografiji - na kojoj stoji pored kamina, odjevena u suknju tartan uzorka, pleteni kardigan, bluzu i svoje najdraže cipele - pratila ju je njezina omiljena torba od lakirane kože. Olivia Colman, koja je u 'Kruni' glumila samu kraljicu, pokazala nam je da taj dodatak nije samo obilježio njezin imidž u javnosti. Redovito ju je nosila i po hodnicima Buckinghamske palače ili se čak odmarala na sofi uz neizbježnu torbicu pokraj sebe.

U WESTMINESTERSKOJ OPATIJI

Od princeze Charlene do kraljice Ranie: Pogledajte tko je sve iz kraljevskih obitelji iz Europe i svijeta stigao na kraljičin sprovod

Pogledaj galeriju

'Jednom mi je rekla da se ne osjeća odjevena ako nema torbu', otkrio je za Vogue Gerald Bodmer, izvršni direktor Launera.

Brend je osnovao Sam Launer 1940., tvrtku je pokrenuo 1968., a Bodmer je preuzeo kormilo 1981. Tijekom njegova mandata kraljica je naručila sve svoje torbe preko dugogodišnje osobne savjetnice i glavne krojačice Angele Kelly, a model Traviata joj je bio najdraži.

Inače, Launerove torbice, osobito modele Bellini i Adagio, obožavala je nositi još jedna poznata engleska dama, premijerka Margaret Thatcher, a brend je jednu torbicu njoj u čast nazvao Maggie.

Prije nego što su otišle izravno u Launer, kraljica i Kraljica Majka kupile su svoje torbe preko britanskog postolara Raynea, koji je prodavao modele koje je izradio Launer. Iako se pisalo da je Elizabeta dobila svoju prvu Launerovu torbicu od njezine majke 1950-ih, Bodmer to ne može potvrditi.

Godine 1991. kraljica je posjetila tvornicu Launer da vidi kako se izrađuju njezine omiljene torbice. Svaka je ručno izrađena i potrebno je oko osam sati da nastane, pa nimalo ne čudi i njihova visoka cijena (npr. Traviata košta više od 2090 funti). 'Kraljica je imala karizmu i sjajan smisao za humor', kaže Bodmer.

Launerove torbe dostupne su u nizu boja i završnih obrada, ali kraljica je najviše voljela varijante od crne lakirane kože. Međutim za vjenčanje princa Williama 2011. naručila je bež torbu po mjeri koju je nosila uz limunski žuto odijelo, što je uzrokovalo pad Launerove web stranice i vrtoglav rast potražnje za njom.

Kako bi torbe bile prilagođene njezinim zahtjevima, modificirala ih je dodatnim džepovima, ugrađenom torbicom za novčiće i duljim ručkama za lakše rukovanje. Naručivala je i neke potpuno prilagođene modele koji se nisu mogli kupiti, a u kasnijim godinama zahtijevala je prilagođenu laganu verziju Turandota s unutarnjim metalnim okvirom.

U torbi je Elizabeta II nosila sve što joj je trebalo: malo zrcalo, ruž, mint bombone, naočale za čitanje i nalivpero.

Inače, kraljici su torbice služile i za tajnu komunikaciju s osobljem, pa je pomoću njih davala znak kada želi promjenu, a da se ne obrati nikome od svojih zaposlenika.

Kraljica je tako premještala torbicu iz jedne ruku u drugu kada više nije željela razgovarati s nekime na raznim protokolarnim druženjima ili zabavama. Ako bi torbicu stavila na stol, podređeni bi znali da je umorna i spremna za polazak i to u roku od pet minuta. U slučaju da ju je tijekom večere spustila na pod, to je značilo da ne uživa u razgovoru i želi da ju dvorsko osoblje spasi od sugovornika. No zaposlenici to odrađuju vrlo suptilno pa primjerice osobu koja razgovara s kraljicom u tom trenutku predstave nekome drugome, a nju oslobode napornog sugovornika.