ETIČNO OBRAZOVANJE

Svjetski je dan zaštite laboratorijskih životinja

24.04.2010 u 08:59

Bionic
Reading

Svake godine, 24. travnja, po cijelome svijetu savjesni ljudi govore u ime žrtava vivisekcije. Na Svjetski dan laboratorijskih životinja želi se podsjetiti javnost na patnje milijuna miševa, mačaka, majmuna, riba, štakora, pasa, ptica, zečeva, zamoraca, svinja, konja i mnogih drugih životinjskih vrsta

Udruga Prijatelji životinja postala je partner međunarodne organizacije Interniche koja se bavi promocijom etičkih metoda za naprednu, humanu edukaciju. Interniche nudi praktičnu potporu profesorima da nadomjeste pokuse na životinjama i potiče studente da brane slobodu izbora pri odabiru metoda učenja te da zahtijevaju što naprednije i kvalitetnije obrazovanje.

Stoga će aktivisti udruge Prijatelji životinja na Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima, u subotu, 24. travnja, u 12 sati na Trgu kralja Tomislava organizirati performans kontrasta etičkoga i neetičkog obrazovanja te na informativnom štandu pokazivati neke od kompjuterskih simulacija neživotinjskih metoda. Potpisivat će se i peticija za pravo na prigovor savjesti.

Uobičajeni, tradicionalni pristup u obrazovanju studenata prirodoslovnih, medicinskih i veterinarskih studija iskorištava životinje u svojim obrazovnim programima. Takav je pristup nehuman, moralno neutemeljen, izaziva nepotrebnu patnju životinja i narušava ravnotežu u prirodnim populacijama ako se životinje prikupljaju iz divljine. Osim toga, pritom ispaštaju i studenti koji moraju kompromitirati vlastite etičke principe i djelovati u suprotnosti s osnovnim moralnim vrijednostima.

Većina studenata nakon studija neće koristiti životinje tijekom svojih karijera. U konačnici, takav je pristup financijski neisplativ te protuzakonit prema Zakonu o zaštiti životinja, članku 29., koji glasi: 'U obrazovne svrhe ne smiju se obavljati pokusi na životinjama koji uzrokuju bol, patnju i ozljedu ili smrt životinje.'

Interniche u skladu sa svojom vizijom obrazovnoga sustava koji u potpunosti poštuje i podupire prava životinja i prava studenata, nudi alternative i podučava o mnogobrojnim alternativnim pristupima tradicionalnim pokusima na životinjama, a oni se sastoje od filmova, modela, lutaka, simulacija, multimedijskih kompjuterskih simulacija, tkiva ili organa umrlih životinja, poduka iz kliničkoga rada sa životinjama te brojnih drugih.

Udruga Prijatelji životinja će zajedno s mrežom Interniche promovirati alternativne metode u obrazovanju diljem Hrvatske i zahtijevati obrazovanje bez mučenja i ubijanja životinja. U skladu s time, Prijatelji životinja šalju fakultetima diljem Hrvatske primjere etičkih obrazovnih metoda i pozivaju sve zainteresirane studente i profesore na suradnju.

Više na: www.interniche.org .