OD BAZALTNIH VLAKANA

Svjetlosni automobil otvorenog koda u Ženevi

23.01.2009 u 12:28

Bionic
Reading

'Nove tehnologije dramatično će promijeniti izgled budućih automobila', tvrdi njemačka dizajnerska tvrtka EDAG, koja će nam na salonu automobila u Ženevi predstaviti svoju konceptnu viziju vozila koji nazivaju 'svjetlosni automobil otvorenog koda'

U osnovi, riječ je o prvom automobilu napravljenom od bazaltnih vlakana, materijala u mnogočemu sličnom ugljičnim vlaknima, uz razliku što su bazaltna vlakna mnogo jeftinija za izradu te se u potpunosti mogu reciklirati.

Ipak, najzanimljiviji dio automobila krije se ispod staklaste površine karoserije. EDAG-ov 'svjetlosni automobil otvorenog koda' skriva organske svjetleće diode koje u potpunosti mogu promijeniti izgled svjetlosnog sklopovlja te instrument table, kao i koristiti stražnji poklopac za komuniciranje s okolinom.

Automobil pogoni elektromotor s baterijskim paketom koji omogućuje autonomiju od 150 kilometara, no zbog skromnih dimenzija nudi pregršt prostora u unutrašnjosti na razini luksuznih automobila.

U EDAG-u se nadaju da će im nakon salona automobila u Ženevi pristupiti druge kompanije spremne razvijati automobil budućnosti.