MALE PREINAKE

Sviđa vam se francuski chic? Uz ove savjete i vaš će životni prostor dobiti posve novo ruho

04.06.2020 u 16:40

Bionic
Reading

Bez obzira je li riječ o modi, gastronomiji ili dizajnu, teško je ostati ravnodušan na privlačnost francuskih rješenja

Francuzi cijene originalnost te su vrlo vješti u spajanju vintage komada npr. naslijeđenih od nekog člana obitelji s modernim namještajem, no sve savršeno funkcionira skupa i nadopunjuje se na najbolji mogući način. Detalji su također vrlo važni, pa unikatna umjetnina, neobičan suvenir s nekog putovanja, lampa retro stila ili npr. efektni sat dat će posve novo ozračje svakom interijeru.

Ukoliko ste u potrazi za dizajnerskim rješenjima uz pomoću kojih ćete dati novo ruho svom životnom prostoru, možda vas inspiriraju rješenja koje nudi bivša kreativna direktorica Dior Maison, a trenutačna umjetnička savjetnica tvrtke Diptyque, Isabelle Dubern-Mallevays.

Ona je bez sumnje prava enciklopedija francuskog dizajna te velika poznavateljica i zaljubljenica u lijepe stvari i naravno umjetnost.

'Francuska moda i naši interijeri u mnogočemu su slični - stavljamo uvijek naglasak na klasične komade koje su kvalitetni. Ne volimo ni pretjerivanje niti ekscentričnost', objašnjava Dubern-Mallevays.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

#jacquesgrange

Objavu dijeli Jacques Grange (@jacques.grange)

Ako želite u vaš dom unijeti ponešto francuske elegancije i osvježiti prostor, evo o čemu trebate voditi računa:

1. Fokusirajte se na ključne komade

Isabelle savjetuje da umjesto zatrpamo stan namještajem masovne proizvodnje radije se fokusiramo na jedan ali vrijedan komad koji će zauvijek biti in poput npr. fotelje Otta Schultza ili radova Jean-Michela Franka. 'Možete potražiti bezvremenske komade i na sajmovima rabljenim stvarima kojima ćete poslije sami udahnuti novo ruho', ističe ona.

2. Bitna je harmonija u prostoru

Važno je zadržati samo one predmete koji nam doista nešto znače. 'Uvijek je važno da u prostoru u kojem boravimo možemo doista 'disati' i da se osjeća harmonija u prostoru. Nekoliko lijepih predmeta izloženih na pravim mjestima sigurno puno bolje rješenje nego pretrpavanje sa svime i svačime. Riješite se viška', poručuje ona.

3. Miksajte stilove

Eklekticizam je bit francuskog stila uređenja prostora. 'Ne postoji nijedna estetika koja je više cijenjena od drugih, pa mi rado miješamo predmeta iz različitih razdoblja. Radovi legendarnog dizajnera interijera Jacquesa Grangea, koji je surađivao sa svima, od princeze Caroline iz Monaka do Karla Lagerfelda, sjajan su primjer za takav pristup', objašnjava.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

#jacquesgrange

Objavu dijeli Jacques Grange (@jacques.grange)

4. Komadi rađeni po mjeri

Osobito su Parižani veliki ljubitelji unikatnih komada namještaja poput npr. predivne ručno izrađene stolice Madame Oops Pierrea Yovanovitcha, kaže ona. 'Spremni su čekati i 16 tjedana kako bi dobili tu stolicu', rekla je Isabelle dodajući kako bi ona cijeli život čekala Cordage lampu iz CSLB-a.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

#jacquesgrange

Objavu dijeli Jacques Grange (@jacques.grange)