INSPIRacija ZA SVE

Svi ih hvale: Ove dame u zrelim godinama osvajaju stilom i pri tome se sjajno zabavljaju

02.10.2020 u 09:09

Bionic
Reading

Iako se katkad čini kako se svijet mode samo vrti oko mlađahnih influencerica u 20-ima, stvari su se i tu poprilično promijenile

Baš kao što je to nedavno primijetila engleska modna blogerica Rania Jaz, modna i beauty industrija mora se okrenuti i damama koje su u svojim zrelim godinama.

'Htjela sam pokazati da žene iznad 50 ne nestaju s lica zemlje kad dođu u te godine te da mogu uživati u modi i lijepoj odjeći. Želim pokazati da bez obzira na dob uvijek možete osmišljavati odlične modne kombinacije i biti u trendu. I pri tome se sjajno zabavljati. Moda nije ograničena godinama. Mislim da ne postoje komadi koje žene starije od 50 godina ne bi trebale nositi. Sve se svodi na ono u čemu mi izgledamo dobro i u čemu se osjećamo ugodno. Npr. ja se ne osjećam dobro u minicama ili vrlo kratkim hlačicama pa ih izbjegavam', smatra ona.

U svijetu mode, sve je više influencerica u dobi iznad 50 ili 60 koje svojim nadahnutim stilom i genijalnim modnim kombinacija iznova oduševljavaju, poput kreativne Španjolke Carmen Gimeno, čiji broj fanova iz dana u dan raste.

U skladu s politikom ženskog osnaživanja i inkluzivnosti, mnogi modni dizajneri sve više u svoje kampanje uključuju žene svih dobnih dobi, nacionalnosti, boje kože ili prema veličini koju nose.

Veteranke poput glumačke dive Catherine Deneuve ili rokerice Debbie Harry, obje u svojim 70-ima, i danas su velika modna inspiracija za mnoge.

Dame 'sa srebrom u kosi' godinama su vrijedno radile na svom stilu pa nas uvijek iznova nas inspiriraju, a među njima je svakako i legendarna glazbenica osebujnog modnog izraza, neponovljiva Debbie. Frontmenica kultnog američkog benda Blondie žarila je i palila svjetskim pozornicama, a i danas u svojim 70-ima ostavlja bez daha moćnim outfitima.

Glazbenu, ali i modnu ikonu je u svojoj modnoj kampanji angažirao poznati brend Coach. Debbie Harry je jedno od lica nove kolekcije brenda Coach koji je za proljeće/ljeto 2021 izbacio cool balonere s crtežima i porukama poput 'Dream On' ili 'Gone Out'.

Legendarna pjevačica tako se pridružila ostalim članovima 'obitelji' Stuarta Veversa, poput Kate Moss i Megan Thee Stallion, te plijeni životnom snagom i karizmom - i nitko joj ne bi dao 75 godina koliko je proslavila u srpnju.

Najnovija kampanja je zbog globalne pandemije nešto drukčija: modeli su pozirali na različitim lokacijama u prirodi, a fotografirao ih je proslavljeni Nijemac Juergen Teller.

Milanski Tjedan mode bio je u znaku dobro poznate modne ikone iz 60-ih, koja je također proslavila 70. rođendan - Penelope Tree.

Američka manekenka vratila na modnu pistu u crnom elegantnom odijelu na modnoj reviji kuće Fendi te pokazala kako i danas pršti samopouzdanjem.

Početak Tjedna mode u Parizu donio je i zanimljivu vijest da je francuska glumačka diva i ikona stila Catherine Deneuve (76) za APC dizajnirala capsule kolekciju nadahnutu kultnim filmom 'Belle du Jour', a veliko je zanimanje na Diorovoj modnoj reviji izazvala još jedna vremešna modna ikona Marisa Berenson (73), glumica i manekenka koja ne propušta Diorove revije još od početka 2000-ih donoseći glamur blistavim osmijehom i voluminoznim frizurama.