ZABRINJAVAJUĆI TREND

Sve više muškaraca ima smanjenu želju za seksom

09.11.2013 u 12:03

Bionic
Reading

Nova studija koja je uključila 5.255 muškaraca u Hrvatskoj, Portugalu i Norveškoj, pokazuje da 14,4 posto ispitanika pokazuje zabrinjavajuće malu seksualnu želju, i to u vremenskim periodima dužim od dva mjeseca, objavljeno je u časopisu Journal of Sexual Medicine. Na studiji je radilo troje znanstvenika, Portugalka Ana Alexandra Carvalheira, Hrvat Aleksandar Štulhofer i Norvežanka Bente Traeen

U istraživanju su muškarci odgovarali online, osim na pitanja o seksualnoj želji i na neka druga kojima je bila namjera bolje razumijevanje tog problema. Tako su se upiti odnosili i na moguću anksioznost, depresiju, samopouzdanje, viđenje vlastitog tijela, odnosno zadovoljstvo i razinu seksualne dosade.

Istraživanja diljem svijeta ukazuju na problematičan trend porasta broja muškaraca koji se bore s nedostatkom ili potpunim izostankom seksualne želje. Primjerice, prema anketama provedenima u SAD-u, od 14 do 17 posto muškaraca povremeno ima problema sa seksualnom željom, a u Australiji i Švedskoj, prema tamošnjim rezultatima istraživanja, oko 16 posto. U nekim drugim ispitivanjima pokazalo se da prosječno između 13 i 28 posto muškaraca, ovisno o regiji u svijetu, povremeno ima slabiju seksualnu želju.

'Poput ženskog interesa za seks i muška želja je poput kaleidoskopa s puno kamenčića. Najmanji pokret može poremetiti cijelu sliku. Dosadašnje studije češće su bazirane na istraživanjima erektilne disfunkcije, prerane ejakulacije ili zadržavanja ejakulacije te se istraživanje same seksualne želje kod muškaraca ignoriralo od samih početaka bavljenja ljudskom seksualnošću. Naša studija pokazuje da je muška želja kompleksna poput ženske i ne može se svesti na jednostavnu jednadžbu', objašnjava portugalska profesorica kliničke psihologije Ana Alexandra Carvalheira

Ispitujući odgovore sudionika, znanstvenici su ustanovili da depresija ima najveći utjecaj na smanjenu seksualnu želju. Muškarci koji su imali nisko samopouzdanje u svoje erektilne spososbnosti, čak su pet puta više prijavljivali smanjenu potrebu za seksom od onih koji nisu imali erektilnih poteškoća. I dugotrajna veza može smanjiti želju, i to za 1,5 puta, kaže troje istraživača najnovije studije.

Kad su ispitanici izravno upitani što oni smatraju uzrokom smanjene seksualne želje, najčešće su navodili 'iscrpljenost, stres na poslu i nedostatak komunikacije u vezi'.

Već su napravljene i brojne studije o ženskoj nezainteresiranosti za seks. Primjerice, jedno američko istraživanje pacijentica na urologiji klinike u New Jerseyju otkrilo je da je 36 posto žena u dobi od 18 do 30 godina, zatim 65 posto u dobi od 46 do 54 i 77 posto u dobi od 55 do 70 godina priznalo da ima problema s niskom seksualnom željom. Jedno istraživanje iz 2012., pokazuje da ženska žudnja za seksom u dugoročnoj vezi opada svaki mjesec, rušeći time i stereotip o ženama koje su 'ovisne o vezama', te pokazujući da žene u seksu teže promjenama i novitetima.