ALARMANTNE STATISTIKE

Sve više anoreksičnih djevojčica u Hrvatskoj!

04.02.2010 u 15:22

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je primjetan trend sve većeg broja slučajeva djevojčica s dijagnozom bulimije i anoreksije. Razvoju bolesti pogoduje medijski pritisak koji kreira sliku da je neprirodna mršavost lijepa i privlačna

Svake godine odjel za poremećaje u prehrani KB Sestara milosrdnica bilježi alarmantni porast liječenja sve mlađih djevojčica s dijagnozom bulimije i anoreksije, piše Novi list. Razvoju bolesti pogoduje društveni, a posebno medijski pritisak koji kreira sliku neprirodne mršavice kao poželjne.

'Sve učestalije na liječenje primamo djevojčice kojima su kosti uništene kao kod 80-godišnje starice. Anoreksija i bulimija razaraju mozak, probavni sustav i srce. Oko deset posto pacijenata od bolesti umire, a na liječenje se nikad ne javljaju sami, negiraju problem, pa je nužna roditeljska intervencija', upozorila je dr. Orjena Žaja-Franulović, stručnjakinja za poremećaje u prehrani.

Crni statistički podaci pokazuju da se u Hrvatskoj nije posvetilo dovoljno pažnje tom problemu, pa nema govora o nekom sustavnom radu na liječenju od bulimije i anoreksije.

Još prošle godine trebao se otvoriti multidisciplinarni centar u bolnici na Šalati, ali to se, nažalost, nije dogodilo.

'Centar na Šalati smo trebali otvoriti, ali je zapelo kad nam Ministarstvo zdravstva nije odobrilo zapošljavanje 10 medicinskih sestara', otkrio je dr. Rudolf Gregurek koji je bio jedan od pokretača toga projekta.

Stručnjaci procjenjuju da je danas u Hrvatskoj oko 50 tisuća djece i mladih koji boluju od nekog oblika poremećaja prehrane, no i dalje ne postoji službeni registar bolesti. Prvi boravak u bolnici Sestara milosrdnica obično traje od šest do osam tjedana, no tek tada kreće dugogodišnja borba čitave obitelji s bolešću, uključujući i odlaske na psihoterapiju.

U Zagrebu su trenutno svega tri do četiri psihijatra koji sustavno rade s oboljelima od anoreksije i bulimije, a Gradski ured za zdravstvo pokrenuo je i savjetovalište za mlade s poremećajima u prehrani. Oni ili njihovi roditelji mogu u svakom trenutku na telefonski broj 01 4696 281 ili 01 4696 281 nazvati i dogovoriti pregled ili razgovor bez izdavanja uputnice.