ZAŠTITA ZA 'ONE' DANE

Sve što te zanimalo - o tamponima

18.07.2011 u 11:02

Bionic
Reading

Na ljetovanju se samo želimo bezbrižno odmarati i uživati u morskim aktivnostima, a u taj plan nikako se ne uklapa i gnjavaža s ulošcima i briga gdje se i kako presvući zbog mjesečnice koja se upravo poklopila s odmorom

Kako se ne bi morala u 'onim' danima baš u potpunosti odreći brčkanja u moru i kuhati se na ručniku tužno gledajući ostale kako uživaju u ljetnim radostima na plaži, umjesto klasičnih uložaka, možeš isprobati i zaštitu uz pomoć tampona.

Iako su vrlo praktični ako se baviš sportom ili si na putovanju, a posebno ljeti kad nosimo laganiju odjeću, preporučujemo da prvih dana mjesečnice, kad je krvarenje pojačano izbjegavaš plivanje. Naime, rodnica je posebno osjetljiva na infekcije u te dane pa postoji mogućnost da po mokrom končiću uzročnici bolesti iz vode uđu u tijelo. Ova praktična pomagala dolaze u raznim veličinama i imaju različitu moć upijanja, a prilikom prvih iskustava s tamponima možda ne bi bilo loše nositi i tanak uložak sve dok ne naučiš kada je najbolje zamijeniti tampon novim. No nakon nekog vremena uložak ti neće biti potreban.

O tamponima

Tamponi su napravljeni od sabijene upijajuće vate, s velikom moći upijanja, a stavljaju se direktno u tijelo odnosno u rodnicu, prstom ili čahuricom. Detaljan opis postupka umetanja naći ćeš u omotu pakiranja, a važno je da prilikom stavljanja tampona budeš opuštena. Slobodno ga mogu koristiti i djevojke koje nisu seksualno aktivne, jer je vrlo mala vjerojatnost da će korištenje tampona oštetiti himen. Ako se jako bojiš, za početak koristi one najmanje.

 

Ako prilikom nošenja tampona osjetiš slabost, mučninu ili vrtoglavicu, savjetujemo odlazak kod liječnika. Riječ je o sindromu toksičnog šoka (STŠ), no on je, na svu sreću, vrlo rijedak. STŠ je rijetka pojava koju izaziva upotreba tampona, a njegovi simptomi su: mučnina, suho grlo ili iznenadno povišenje temperature u vrijeme nošenja tampona. U tom slučaju potrebno se odmah obratiti liječniku! da do toga ne dođe, preporučuje se mijenjati tampon svaka tri do četiri sata, a pri obilnijem krvarenju i češće. Tampon se ni u kojem slučaju, čak ni ako je krvarenje izrazito blago, ne smije držati u držati u rodnici više od šest sati. Ako želiš isprobati tampon prvi put, najbolje je odabrati one najmanje, a početnicama kojima misija 'staviti tampon' sliči na neku noćnu moru, savjetujemo korištenje tampona s posebnom čahuricom (aplikatorom) koja omogućuje lakše umetanje u rodnicu. Da je tampon ispravno postavljen, znat ćeš po tome što ga uopće nećeš osjećati.

I NEKOLIKO SAVJETA ZA KRAJ:

1. Bolje je mijenjati tampon prečesto nego suviše rijetko. Ako povlačenje končića izaziva bol, to znači da tampon nije dovoljno natopljen.

2. Na početku i na kraju mjesečnice, kad je krvarenje slabije, ne bi trebala koristiti tampon. Tada on upija više prirodne vlage rodnice nego krvi i tako joj ometa prirodnu zaštitu.

3. Kad imaš jako krvarenje, dodatno stavi i dnevni ili obični uložak da budeš sigurna da neće biti mrlja na odjeći.

4. Nakon što izađeš iz mora, potrebno je odmah promijeniti tampon jer postoji mogućnost da po mokrom končiću uzročnici bolesti iz vode uđu u tijelo.

5. O kojem god tamponu bila riječ, ne zaboravi ga ostaviti da visi izvan tijela kako bi ga mogla iščupati van!