BRIGA O ZDRAVLJU

Sve o prvom ginekološkom pregledu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.05.2009 08:22
  • Objavljeno 27.05.2009 u 08:22
1ginekolog

1ginekolog

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Iako se puno tinejdžerica odvaži prvi puta posjetiti ginekologa tek kad imaju nekih problema, ginekološki pregledi trebali bi biti redoviti - jednom godišnje

Mnogim curama taj prvi posjet ginekologu izgleda poput prave noćne more, pa stoga saznajte što vas očekuje pri prvom posjetu ginekologu. 

Prema riječima dr. Nives Šikanić-Dugić iz Centra za reproduktivno zdravlje Klinike za dječje bolesti Zagreb, na ginekološki pregled treba obavezno otići: 

1. nakon početka spolne aktivnosti,
2. ako imate 16 godina, a niste dobili prvu menstruaciju,
3. zbog poremećaja i neredovitog ciklusa,
4. zbog jako bolnih i bolnih menstruacija,
5. zbog izostanka menstruacije, 
6. pri pojavi jakih bolova u donjem trbuhu koji nisu povezani s menstruacijom,
7. ako imate neuobičajen i pojačan iscjedak iz rodnice,
8. kod pojave ranica, mjehurića, bradavica ili izraslina na vanjskom spolovilu,
9. ako se pojavi osjetljivost i/ili svrbež u području vanjskog spolovila,
10. ako se pojave bolovi i/ili pečenje kod mokrenja,
11. ako se pojave bolovi, osjetljivost ili krvarenje pri spolnom odnosu,
12. pri pojavi čvorića u dojci,
13. pri pojavi sekreta iz bradavice dojke,
14. odmah nakon prisilnog spolnog odnosa,
15. zbog primjene kontracepcije,
16. zbog željene ili zbog neplanirane trudnoće,
16. zbog informacija.

KAKO ODABRATI LIJEČNIKA? Najbolje je raspitati se kod mame, sestre, prijateljica ili kod liječnice opće prakse. Ovisno o financijskim mogućnostima, možete birati između privatnih ginekologa i onih tzv. socijalnih (npr. u domovima zdravlja).

PRIPREMA ZA ODLAZAK - Za pranje spolovila i anusa koristite samo blag sapun i nikako ne ispirite unutrašnjost rodnice jer bi to moglo utjecati na nalaze brisova koje će ginekolog uzeti. Neke cure se odlučuju za suknju jer se tako osjećaju ugodnije ili ponesu suknju za slučaj da ordinacija ne nudi čistu kutu. 

Ginekološki pregled se obavlja na ginekološkom stolu. Pacijentica liježe na stol i stavlja noge na za to određena mjesta. Ginekolog će vas još uputiti kako se najbolje opustiti ne bi li pregled bio lagan i bezbolan.
Ako ste seksualno aktivni, pregled će uključiti i 'pogled iznutra'. Naime, osim što će zaviriti da vidi stanje rodnice i grlića maternice, liječnik će uzeti bris za PAPA test ili neku bakteriološku pretragu.

Pregled se sastoji od nekoliko faza:
Prvo se pregledava vanjsko spolovilo, a zatim se koriste ginekološki instrumenti za pregled. Instrumenti nisu bolni, samo postoji nelagoda jer su metalni i stoga malo hladni. Iza pregleda rodnice i vrata maternice i uzimanja njihovog obriska (PAPA test), slijedi pregled unutrašnjih spolnih organa prstima, što se naziva palpacijskim pregledom

'Važno je biti opuštena jer tada palpacija neće biti neugodna. Ako djevojka nije imala spolni odnos, unutarnji organi se mogu pregledati uvođenjem prsta u debelo crijevo, tj. analni otvor. Taj pregled također nije bolan ako se pacijentica opusti', kaže dr. Šikanić-Dugić

PAPA test se radi u okviru ginekološkog pregleda. To je citološka analiza obrisaka rodnice i vrata maternice, a ova bezbolna pretraga provodi se radi ranog otkrivanja predstadija i raka vrata maternice, kao i nekih uzročnika spolno prenosivih infekcija.

Nakon obavljenog ginekološkog pregleda, ginekolog će vam sve objasniti i napisati, preporučiti pretrage ili terapiju ako je potrebno i dati povijest bolesti koju svaki puta treba donijeti na pregled.

Nažalost, prema riječima, dr. Šikanić-Dugić, tinejdžerice rijetko dolaze na razgovor i savjete o zaštiti od trudnoće i spolno prenosivih bolesti prije stupanja u spolne odnose.

Najčešća pitanja su vezana za menstruacijski ciklus, a spolno aktivne djevojke zanimaju sve vrste kontracepcije i zaštita od trudnoće, kao i pitanja vezana za spolno prenosive bolesti (način prijenosa, dijagnostika i načini liječenja).

Premda se mnogim tinejdžericama odlazak ginekologu čini kao totalni 'neugodnjak', treba znati da sam pregled ne traje dugo, a nelagodu zbog nezgodne poze na ginekološkom stolu možda može barem malo umanjiti činjenica da je liječniku to dio posla te da svakodnevno pregleda desetke pacijentica.

Riječ je pregledu koji je sastavni dio brige za vlastito zdravlje, pa stoga hrabro!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi