dr. Duško Pall

Što nakon lošeg nalaza Papa testa?

19.10.2023 u 10:42

Bionic
Reading

Loš nalaz Papa testa niti jednu ženu neće ostaviti ravnodušnom. Otkud sada to? Što sada? Riječi su žena kada im ginekolog priopći da su nađene patološke promjene na Papa testu. Ako ste i Vi jedna od njih onda je ovaj članak upravo za vas

Odgovore na ova pitanja potražili smo od ginekologa Poliklinike Gemini Plus dr. Duška Palla.

Krenimo od početka. Jedna od rutinskih pretraga pri redovitom ginekološkom pregledu je Papa test ističe dr Pall. To je neinvazivna i bezbolna pretraga kojom ginekolog nježno postruže površinske stanice vrata maternice špatulom i posebnom četkicom (citobrush). Nakon odgovarajuće pripreme citolog pod mikroskopom proučava stanice u dobivenom preparatu. Ovaj test je probirna metoda za otkrivanje raka vrata maternice i predstadija koje do njega dovode. Uz to nam Papa test može dati informacije o upalnim promjenama te prisutnost nekih spolno prenosivih bolesti što je potrebno potvrditi dodatnim testovima.

Što kada nalaz pokazuje patološke promjene pitamo dr. Palla.

Najčešći razlog abnormalnosti u Papa nalazu je povezan s infekcijom humanog papiloma virusa (HPV-om). Stoga kod prisutnih displastičnih promjena (ASCUS, CIN ) bitno je učiniti HPV tipizaciju. Negativan nalaz znači da se možete opustiiti, jer kod takvih nalaza dođe i do spontanog izlječenja bez ikakve terapije ili uz liječenje neke prateće infekcije u skladu s kliničkom slikom i dodatnom mikrobiološkom obradom.

A što kod pozitivnog nalaza HPV-a pitamo dr. Palla.

Kod izoliranog visokorizičnog genotipa virusa bitno je učiniti kolposkopiju, dijagnostičku metodu kojom se nadopunjuje patološki Papa nalaz. Obavlja se uz pomoć kolposkopa- medicinskog instrumenta kojim se poput mikroskopa pod velikim povećanjem traže suspektne promjene vrata maternice, rodnice, ali i vanjskog spolovila odnosno vulve. Prilikom pregleda se koriste razrijeđena octena kiselina i jod koji će označiti područja sumnjiva na promjenu. Sam pregled traje oko 10-20 minuta i bezbolan je.

Ukoliko se nakon bojanja uoče sumnjive promjene predložit ću biopsiju dodaje dr. Duško Pall koji se kolposkopiranjem bavi dugi niz godina. Uz biopsiju može se učiniti i struganje kanala maternice (cervikalnog kanala) koji nije dostupan kolposkopskom pregledu. Dobiveni materijal se odvojeno šalje na pregled patologu (patohistološka dijagnoza, PHD) koji postavlja konačnu dijagnozu. Treba napomenuti da se, ovisno o PHD nalazu, uvijek preporuča učiniti kontrolni Papa test za 4-6 mjeseci od kolposkopije koji će pokazati da li je biopsija uz dijagnostičku vrijednost imala i terapijski učinak.

Ukoliko se radi o promjenama na cerviksu koje spadaju u blaže displazije od velike je pomoći krioterapija (zaleđivanje) vrata maternice s kojom u Poliklinici Gemini Plus imamo odlične rezulate, zaključuje dr. Duško Pall.