NEDOSTATAK VITAMINA D

Svako peto dijete pati zbog iskrivljenih kostiju

  • Autor: Agencija Vlm
  • Zadnja izmjena 02.03.2011 10:33
  • Objavljeno 02.03.2011 u 09:52
djeca

djeca

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Djeci mlađoj od pet godina prijeti rizik od razvoja rahitisa zbog današnjeg stila života, upozorio je glavni medicinski službenik britanske vlade, donosi Daily Mail. Prof. Dame Sally Davies kaže da djeci u dobi između šest mjeseci i pet godina treba davati vitamin D, posebice zimi. Mali Englezi nemaju dovoljno sunca, ali našoj djeci ne treba dodavati vitamin D nakon prve godine života, poručuje prof. dr. sc. Branko Šestan

Bolnička studija

Vitamin D nužan je za apsorpciju kalcija iz probavnog sustava, a njegov nedostatak jedan je od najčešćih uzroka rahitisa, koji pogađa djecu u fazi rasta. Njegov savjet dolazi nakon što je otkriveno dramatično povećanje deformacija kod djece koja nisu dovoljno izložena suncu jer ostaju u zatvorenom prostoru igrajući računalne igre ili gledajući televiziju, uz nedovoljno boravka i aktivnosti na otvorenom. Prof. Sally, čelnik istraživanja i razvoja i glavni znanstveni savjetnik odjela za zdravstvo, savjetuje da djeca trebaju dobiti sedam mikrograma sunčanog vitamina svakodnevno i to je nedavno objavio na internetskoj stranici ministarstva zdravstva.

Sastavljen je i letak za zdravstvene djelatnike kojim ih se obavještava o nedostatku vitamina D kod djece, a taj letak pomaže liječnicima da identificiraju pacijente koji su u riziku. Vitamin D preporučuje se trudnicama i maloj djeci. Studija opće bolnice u Southamptonu otkrila je kod više od 20 posto djece znakove deformacije kostiju.

'Vitamin D nije lako dobiti, ali dostupan je u tabletama. Želio bih da je taj savjet malo jače naglašen', izjavio je britanskom dnevniku prof. Nicholas Clarke, ortoped u navedenoj bolnici.

Više sunca

Budući da pred televizorom i računalom sve više vremena provode i djeca u Hrvatskoj, neke je roditelje ta vijest zabrinula, osobito jer se dodavanje D vitamina u kapima preporučuje i u praksi provodi uglavnom samo do navršene prve godine djetetova života. Međutim, stručnjaci kažu da nema bojazni - u Hrvatskoj nije primijećen povećan broj deformacija iz navedenog razloga.

'Mali Englezi, i kada su na otvorenom, nemaju sunca. Svojedobno sam specijalizirao ortopediju u Engleskoj godinu dana i, vjerujte, sunca ni 'za lijek'. Prema tome, što se njihove populacije tiče, taj bi naputak imao 'podlogu'. Mi smo, barem u tom segmentu životne svakodnevice, u povoljnijoj situaciji. Dakle, našoj djeci nije potrebno produžavati profilaksu D vitaminom i nakon navršene prve godine života, osim ako nemaju primarno neku kroničnu bolest koja bi to zahtijevala', objasnio nam je prof. dr. sc. Branko Šestan, subspec. dječje ortopedije i ravnatelj Klinike za ortopediju Lovran.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!