veliko istraživanje

Svaki četrnaesti Hrvat ne može se opustiti na godišnjem odmoru

  • Autor: Iva Butković
  • Zadnja izmjena 25.07.2017 18:59
  • Objavljeno 25.07.2017 u 18:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema istraživanju Booking.com-a čak 70% ispitanika iz Hrvatske priznaje da osjećaju kako im prvih 24 sata dolaska na odmor prolazi u magli jer se ne mogu odmah isključiti iz svoje svakodnevice na poslu i kod kuće, zbog čega se ne mogu opustiti i uživati na ljetovanju

Neovisno o tome hoćemo li na godišnjem odmoru provesti jednu noć, cijeli tjedan ili samo produženi vikend, svi želimo u potpunosti iskoristiti svoje vrijeme i uživati koliko god možemo. Međutim, često nas u tom naumu ometaju brige oko kuće, posla pa čak i samog boravka.

Prema podacima Booking.com-a svaki 14-ti Hrvat (7%) tvrdi da se nikada ne osjeća potpuno opušteno na godišnjem odmoru, a 59% njih smatra da se u prva 24 sata dolaska na destinaciju treba opuštati i resetirati.

Gotovo trećina (29%) ispitanika globalnog istraživanja priznaje da se brine o problemima do kojih dođe tijekom prvog dana godišnjeg odmora i smatra da im prva 24 sata godišnjeg odmora prolete (39%). Čak 70% Hrvata priznaje da osjećaju kako im prvih 24 sata dolaska na odmor prolazi u magli jer se ne mogu odmah isključiti iz svoje svakodnevice na poslu i kod kuće.

Ovi podaci ukazuju na to da se Hrvati koji odlaze na godišnji odmor ne uspijevaju uvijek u potpunosti isključiti i zaboraviti na brige koje im ne dozvoljavaju prepuštanje uživanju.

Hrvatima u opuštanju na odmoru najviše mogu doprinijeti osobe s kojima putuju te vremenske prilike, a nešto degustiranje lokalne hrane i pića, gostoljubivi i susretljivi mještani, osjećaj doma i ugodan smještaj koji premašuje njihova očekivanja.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S ciljem da se svi oni koji uskoro planiraju godišnji odmor osjećaju ugodno te iskoriste svaki trenutak na putovanju, Booking.com se udružio sa životnom trenericom i stručnjakinjom za sreću Sloan Sheridan-Williams kako bi putnicima ponudio jednostavne i praktične savjete za što lakše uživanje u godišnjem odmoru:

1. Nitko ne voli čekati u redovima, ali su oni sastavni dio gotovo svakog putovanja. Većinu putnika čine dešnjaci pa se zaputite do šaltera s lijeve strane ulaza. Ljudi obično biraju stranu koja odgovara ruci kojom pišu. Ubrzo ćete primijetiti da ste među prvima predali prtljagu ili prošli kroz sigurnosnu provjeru.

2. Isključite svoje mobilne uređaje i usredotočite se na zemlju u kojoj se nalazite. Dozvolite svom mozgu da upozna novu okolinu. Čim spremite svoj mobilni uređaj, umirite se laganim prelaskom jednog ili dva prsta preko usana, čime ćete potaknuti tijelo na opuštanje i pomaže kod anksioznosti i nemira.

3. Bez obzira na to borave li u apartmanu, hostelu, na brodu ili pak kućici na drvetu, mnogi se putnici osjećaju opuštenije ako ih smještaj podsjeća na dom. Stoga sa sobom ponesite omiljene predmete kao što su omiljena maskota, omiljeni večernji napitak, personalizirana šalica, vlastita jastučnica, nešto za čitanje prije spavanja ili fotografija obitelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!