USPOREDBA TROŠKOVA

Izračunali smo: Je li na more bolje ići autom, autobusom, vlakom ili avionom?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 25.07.2017 12:42
  • Objavljeno 25.07.2017 u 12:11
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlić / Damir Krajač

Sezona je godišnjih odmora i svi koji to sebi mogu priuštiti s kontinenta bježe na more. Jedna od bitnih stavki u ukupnim troškovima ljetovanja je prijevoz. Ako niste avanturistički raspoloženi i ne planirate na obalu krenuti biciklom ili autostopom, ostala su vam klasična prijevozna sredstva – automobil, autobus, vlak i avion. Istražili smo koliko košta put do mora jednim od tih navedenih prometala

Kao polaznu točku uzeli smo Zagreb, a za krajnje destinacije Pulu, Rijeku, Zadar, Šibenik, Split, Makarsku i Dubrovnik.

Za potrebe ovog teksta naš automobil je benzinac koji prosječno troši sedam litara goriva Eurosuper 95 na 100 kilometara. Cijena mu je 9,10 kuna, što je prosjek trenutnih cijena na benzinskim postajama. Kako bismo izračunali ukupne troškove, koristili smo interaktivnu kartu Hrvatskog autokluba.

Bitno je napomenuti da prilikom kupnje autobusnih karata imate čitav niz popusta. Ako se radi o povratnoj karti, tada se popusti, ovisno o prijevozniku, kreću od 20 do 40 posto. Također, na jeftiniju kartu imaju pravo djeca, osnovnoškolci, srednjoškolci, umirovljenici, studenti i slijepe osobe. Popusti se kreću od 10 pa sve do čak 80 posto.

Vlakom će vam do Pule trebati najmanje osam i pol sati

Vlakom će vam do Pule trebati najmanje osam i pol sati

Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic/PIXSELL

Zagreb – Pula

Trošak puta automobilom do Pule, uz pretpostavku da koristite autocestu, iznosi oko 310 kuna, od čega 170 kuna ide na benzin. Vožnja traje oko tri sata. Ako izbjegavate ceste s naplatom, tada će vas putovanje do najvećeg grada Istarske županije koštati približno 185 kuna, a put će trajati oko pet sati.

Prema Puli u ljetnim mjesecima svakodnevno vozi 20-ak autobusnih prijevoznika. Najjeftinija karta u jednom smjeru košta 91 kunu, a najskuplja 196 kuna. Putovanje traje od četiri do šest sati, ovisno o liniji.

Za drugi razred vlaka od Zagreba do Pule potrebno je izdvojiti 153,90 ili 160,90 kuna, ovisno o vremenu polaska. Najbrži vlak u Pulu stiže za osam i pol sati, a pojedini putuju i duže od 18 sati.

Oni koji pak od Zagreba do Pule odluče putovati avionom, direktnom linijom s polaskom 1. kolovoza platit će 455 kuna za ekonomsku klasu. Let traje sat i 45 minuta. Povratna karta s planiranim povratkom u Zagreb 10. kolovoza košta 833,75 kuna.

Najjeftinija autobusna karta do Rijeke košta 75 kuna

Najjeftinija autobusna karta do Rijeke košta 75 kuna

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Zagreb - Rijeka

Do Rijeke će vam automobilom po autocesti trebati oko sat i pol. Na gorivo i cestarinu potrošit ćete ukupno 180 kuna. Izbjegavate li autocestu, proći ćete oko 60 kuna jeftinije, s tim da će vam se putovanje odužiti za oko sat i 20 minuta.

Cijena autobusnih karata kreće se od vrlo prihvatljivih 75 kuna pa sve do 121 kune, s tim da ih većina prijevoznika prodaje po cijeni između 80 i 100 kuna. Do Rijeke se od Zagreba autobusom putuje između dva i pol do tri sata.

Vožnja vlakom traje od tri i pol sata do četiri sata i 20 minuta. Jednosmjerna karta košta 118,10 kuna, s tim da možete proći sedam kuna jeftinije ako krenete jutarnjim vlakom koji polazi u 8.12 sati.

Putovanje avionom do Zadra traje 45 minuta, a karta košta 455 kuna

Putovanje avionom do Zadra traje 45 minuta, a karta košta 455 kuna

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Zagreb – Zadar

Put automobilom u prijestolnicu sjeverne Dalmacije koštat će vas oko 315 kuna ako se odlučite voziti autocestom (cestarina košta 134 kune). Dalmatinom će vam trebati oko dva sata i 45 minuta, dok putovanje starom cestom do Zadra traje četiri i pol sata, a troškovi iznose oko 180 kuna.

Zagreb je sa Zadrom odlično povezan autobusnim linijama, čiji se broj dodatno poveća tijekom ljeta. Cijena jednosmjerne karte košta od 89 do 126 kuna. Ovisno o prijevozniku, put može trajati tri i pol sata, pa sve do šest sati.

Karta za vlak u jednom smjeru od Zagreba do Zadra košta oko 200 kuna. Najbržem vlaku treba nešto više od osam sati, dok najsporiji putuje čak 16 sati.

Ako ste dubljeg džepa, najbrže vam je do Zadra doći avionom. Putovanje traje samo 45 minuta, a to će vas zadovoljstvo u ekonomskoj klasi koštati 455 kuna. Cijena povratne karte u razdoblju od 1. do 10. kolovoza, a riječ je o direktnoj liniji, košta 1275 kuna.

Odlučite li do Šibenika ići autobusom, najjeftinija jednosmjerna karta košta 136 kuna

Odlučite li do Šibenika ići autobusom, najjeftinija jednosmjerna karta košta 136 kuna

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Zagreb – Šibenik

Autocestom do Šibenika putuje se oko tri sata uz ukupan trošak od 385 kuna (gorivo 215 kuna). Dva sata duže trebat će vam ako vozite starom cestom bez naplate cestarine - tada ćete samo na benzin potrošiti oko 200 kuna.

Odlučite li se za autobus, najjeftinija jednosmjerna karta iznosi 136 kuna, a najskuplja 151 kunu. Putovanje prosječno traje oko pet sati, no ima i linija koje voze i sedam sati do Šibenika.

Vlak je skuplji. Za one koji kreću iz Zagreba noću karta košta 186,60 kuna, a za dnevne vlakove cijena je 193,70 kuna. U Krešimirovom gradu u najbržoj verziji ste za oko šest sati, no pojedinim vlakovima treba i skoro 10 sati do njega.

Autocestom do Splita za gorivo i cestarinu potrošit ćete oko 460 kuna

Autocestom do Splita za gorivo i cestarinu potrošit ćete oko 460 kuna

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zagreb - Split

Do drugog najvećeg hrvatskog grada za gorivo i cestarinu trebat će vam približno 460 kuna. Putovanje Dalmatinom traje oko četiri sata. Ukoliko vam je draža vožnja izvan autoceste, tada će vam trebati sat i pol duže, ali ćete proći i 200 kuna jeftinije.

Put autobusom od Zagreba do Splita traje u prosjeku pet sati, ali ima i linija koje voze duže od osam sati. Cjenovno najpovoljnija karta košta 120 kuna, a najskuplja 176 kuna.

Cijena karte za vlak je 200,80 kuna (polazak noću) i 208 kuna (dnevni), s tim da vožnja može potrajati od šest pa gotovo do osam sati.

Najkomforniji i najbrži put onaj je avionom, a let traje 45 minuta. Jednosmjerna karta u ekonomskoj klasi za 1. kolovoza košta 353,75 kuna, a povratna 856,25 kuna ako se vraćate 10. kolovoza.

Cijene autobusnih karata do Makarske kreću se od 135 do 176 kuna

Cijene autobusnih karata do Makarske kreću se od 135 do 176 kuna

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Zagreb - Makarska

Do grada podno Biokova automobilom vam po autocesti treba oko četiri sata i 20 minuta vožnje. Za benzin i cestarinu iskeširat ćete oko 550 kuna (cestarina je 247 kuna). Ako čitavu dionicu odvezete po staroj cesti, što put čini dva sata dužim, imat ćete samo trošak goriva od oko 260 kuna.

Cijene autobusnih karata kreću se od 135 do 176 kuna, s tim da postoji i linija koja košta 207 kuna. Putuje se u prosjeku oko šest sati.

Izbjegavanjem cesta s naplatom do Dubrovnika će vam trebati oko osam i pol sati

Izbjegavanjem cesta s naplatom do Dubrovnika će vam trebati oko osam i pol sati

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zagreb - Dubrovnik

Put automobilom od Zagreba do Dubrovnika, uz korištenje autoceste, traje oko šest sati. Ukupni trošak je oko 650 kuna, od čega 256 kuna ide na cestarinu. Izbjegavanjem cesta s naplatom do Dubrovnika će vam trebati oko osam i pol sati, a na gorivo ćete potrošiti 360 kuna.

Cijene autobusnih karata u jednom smjeru iznose 183 kune za najjeftiniju kartu te 250 kuna za onu najskuplju. Vožnja u prosjeku traje oko osam i pol sati, ali ima i linija koje će vam priuštiti 'truckanje' u autobusu više od 12 sati.

Zrakoplovom vam od Zagreba do Dubrovnika treba manje od sat vremena. Cijena karte u jednom smjeru košta 505 kuna, a povratna od 1. do 10. kolovoza iznosi 1140 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!