TRAUME IZ DJETINJSTVA

Suze i svađe vode srčanim bolestima i udaru

06.02.2013 u 19:07

Bionic
Reading

Konstantni stres u djetinjstvu koji je započeo već od sedme godine povezuje se sa srčanim bolestima u kasnijoj dobi

Djetinjstvo bez smijeha i puno brige može znatno povećati rizik za razvoj bolesti srca u srednjoj životnoj dobi, potvrdili su američki znanstvenici, piše Daily Mail. Posebno su tom riziku izložene žene.

'Kontinuirani stres može uzrokovati tjelesnu disfunkciju koja se očituje u srednjoj dobi', kazala je Allison Appleton s Harvard Medical School.

U istraživanju je sudjelovalo 377 ispitanika u dobi između 40 i 50 godina i pokazalo se da ona djeca koja su bila izložena stresu od sedme godine imala su znatno veći rizik od srčanog ili moždanog udara u svojim ranim 40-ima - najizraženiji je bio kod žena (31 posto), dok je kod muškaraca bio nešto manji (17 posto). Isto tako pokazalo se da djeca koja smirenije doživljavaju teške situacije kasnije imaju manje rizike.

Poražavajući su podaci da se šanse za srčani ili moždani udar povećavaju u narednih deset godina sa 3,2 posto na 4,2 posto kod žena koje su imale nesretno djetinjstvo te od 7,3 do 8,5 posto za muškarce.

Da su djeca senzibilna bića i upijaju i pozitivne i negativne obrasce iz okoline pokazala je i prošlogodišnja studija sa Sveučilišta u Plymouthu koja je otkrila da su djeca koju su roditelji tukli ili vikali na njih imaju povećan rizik od razvoja raka, srčanih bolesti i astme.