ZA ZDRAVIJI ŽIVOT

Superzdrave namirnice koje često zaboravljamo

13.01.2012 u 09:23

Bionic
Reading

Srdele, nar, zob, kefir… Sve su to vrlo zdrave namirnice koje dokazano poboljšavaju zdravlje, ali ih vrlo rijetko konzumiramo

Iako su nam superzdrave namirnice nadohvat ruke, ipak ih vrlo često izbjegavamo, i to najčešće zbog neznanja. No upravo u njima krije se pravo bogatstvo za naše zdravlje, ali i vitke linije. Huffingtonpost napravio je popis takvih namirnica koje mogu poboljšati i vaš život.

Kelj je namirnica koja jača imunitet
Kelj
Ovo je izvrsno povrće za prevenciju raka jer je bogato antioksidansima. Kelj je bogat i vitaminom A, što znači da osigurava zdravlje očiju i kože. Jača imunitet, a odličan je i izvor vlakana. Sadržava i vitamin C u gotovo jednakim količinama kao i naranča. Dobro je jesti ga što češće.

Srdele
Ove ribice jedan su od najboljih izvora masnih kiselina omega 3 koje su, kao što je poznato, iznimno dobre za zdravlje srca. I ne samo to, te zdrave masnoće zadužene su i za poboljšanje raspoloženja, a obiluju i vitaminom D.

Nar (šipak)
Ovo ukusno voće iznimno je zdravo. Bogato je antioksidansima, pa sprečava nastanak niza bolesti – od onih srčanih do Alzheimera i karcinoma. Osim što je zdrav, nar ima i vrlo malo kalorija, pa se može jesti u bilo koje doba dana i u većim količinama. Može poslužiti i kao desert jer je sladak i ukusan. Također, bogat je i vlaknima, pa blagotvorno djeluje na probavu.

Zobena kaša
Zobena kaša ima četiri grama vlakana po šalici, a istraživanja pokazuju da povećani unos topljivih vlakana, kakva su pronađena u zobi, može dovesti do pada razine lošeg kolesterola, i to za pet posto. Osim toga, ako konzumirate zobene pahuljice ili zobenu

kašu ujutro ili tri sata prije vježbanja, omogućavate organizmu da sagorijeva više masti. Dakle, zob je odlična za mršavljenje.

Quinoa
Quinoa je jedna od najstarijih žitarica na svijetu koja je kultivirana u Andama na području Perua, Čilea i Bolivije prije 5.000 godina. Bogata je vlaknima i proteinom, a dobra je vijest da za njezinu pripremu treba tek 15-ak minuta. Preporučuje se osobama sklonima migrenama jer sadrži mineral magnezij koji pomaže u opuštanju krvnih žila i riboflavin koji poboljšava energetski metabolizam u mozgu i mišićima. Quinoa je dobra i za zaštitu kardiovaskularnog sustava.

Kefir
Ovaj fermentirani mliječni napitak bogat je probioticima koji osnažuju imunitet. Osim toga, kefir je i odličan izvor kalcija nužnog za zdravlje kostiju. Odaberite kefir s nižim udjelom šećera jer ćete tako pogodovati svojoj liniji.

Leća
Leća je svestrana namirnica jer se može kombinirati u različita jela. Sadržava proteine i zdrava vlakna. Usto, leća je i dobar izvor željeza što je dobro za sve one koje muči anemija i umor. Također, leća obiluje i folnom kiselinom, što poboljšava zdravlje kostiju.