NOVO OTKRIĆE

'Sunčani vitamin' pomaže i u borbi protiv astme

06.09.2016 u 20:19

Bionic
Reading

U svijetu 300 milijuna ljudi boluje od astme, a uzimanje vitamina D kao dodatka redovnim lijekovima može smanjiti rizik od teških napadaja te bolesti, objavili su znanstvenici

Znanstvenici su zaključak da nadomjesci vitamina D smanjuju teške napadaje astme za tri do šest posto donijeli nakon kliničkih ispitivanja u SAD-u, Kanadi, Indiji, Japanu, Poljskoj i Britaniji.

Adrian Martineau, profesor na londonskom sveučilištu koji je vodio istraživanje, izjavio je da su rezultati obećavajući, ali je pozvao i na oprez.

Radi se o relativno malom broju kliničkih ispitivanja, a pacijenti su uglavnom bolovali od blage do umjerene astme, rekao je.

Potrebna su dodatna istraživanja na djeci i odraslima s teškim oblicima astme i tek će se tada moći reći pomaže li vitamin D i tim pacijentima, rekao je Martineau. Dodatna istraživanja već su počela i rezultati će biti poznati za nekoliko mjeseci.

Erika Kennington, čelnica udruge Asthma UK, kaže da rezultati obećavaju, ali potrebni su dodatni dokazi kako bi se konačno potvrdili.

S toliko mnogo oblika astme, moguće je da vitamin D pomaže samo nekima, a ne svima, rekla je.

Inače, 90 posto vitamina D dobivamo od sunca, no koža upija vitamin D samo ako nije zaštićena kremama za sunčanje. Budući da se većinom sunčamo sa zaštitnim kremama, ne dobivamo dovoljnu količinu vitamina D. U pogledu hrane, najviše ga ima u jetricama i plavoj ribi. Ima ga nešto i u jajima, jogurtu i mliječnim proizvodima, no problem je što hranom u organizam možemo unijeti svega 20 posto dnevnih potreba vitamina D. Drugim riječima, hrana nije dovoljna.