BUDITE OPREZNI

Stvari koje baš nikada ne smijete stavljati u mikrovalnu

16.06.2014 u 15:17

Bionic
Reading

Ako mislite da možete bilo što strpati u mikrovalnu pećnicu, zatvoriti vrata i samo je upaliti – varate se. Postoji cijeli niz stvari koje se baš nikada, ali baš nikada ne bi smjele naći u mikrovalnoj

Posudice od jogurta, plastične posude za pohranu hrane, voće, aluminijska folija, samo su neke od stvari koje nikada ne biste smjeli stavljati u mikrovalnu pećnicu. I dok su neke štetne za zdravlje, druge pak lako mogu izazvati kvar mikrovalne pećnice ili pak požar.

Plastične posude za jednokratnu upotrebu, poput one od jogurta, maslaca ili pak kiselog vrhnja ne smiju se koristiti u mikrovalnoj pećnici. Takve posude namijenjene su za jednokratnu upotrebu i ne mogu podnijeti visoku temperaturu. Ovaj tip plastičnih posuda u mikrovalnoj pećnici se može deformirati ili čak rastopiti te ispustiti opasne kemikalije u hranu.

Nemojte se dati zavarati raznim savjetima – priprema tvrdo kuhanih jaja u mikrovalnoj pećnici čista je pogreška. Ako pokušate napraviti tvrdo kuhana jaja u mikrovalnoj, najvjerojatnije ćete imati samo ogroman nered za počistiti, piše Huffington Post. Brzo zagrijavanje mikrovalne pećnice u jajima stvara veliku količinu pare, a nakupljanje pare na kraju će rezultirati puknućem jajeta.


Ako vam je na pamet pala sjajna ideja da u mikrovalnoj pećnici podgrijete ostatak hrane iz dostave koja se nalazi u ambalaži od stiropora - nemojte! Naime, imajte na umu – stiropor je vrsta plastike, a mikrovalna pećnica pravi je neprijatelj plastike, osim ako je na ambalaži navedeno drugačije.

Malp vrsta voća može izdržati visoke temperature, ali ne sve. Na primjer, grožđe će eksplodirati, a grožđice bi se mogle početi dimiti.

Svakako valja izbjegavati korištenje tanjura s metalnim rubom, bilo zlatnim ili srebrnim, u mikrovalnoj pećnici. Naime, metal može reagirati na visokoj temperaturi te oštetiti mikrovalnu pećnicu. Ovo pravilo se također odnosi i na aluminijsku foliju koja bi se čak mogla i zapaliti.

Plastične posude za pohranu hrane mogu biti prilično rizične; naime, ako na plastičnoj posudi nije naglašeno da je pogodna za korištenje u mikrovalnoj pećnici, radije ju nemojte izlagati visokim temperaturama. Zagrijavanjem će plastika ispustiti opasne kemikalije koje će se apsorbirati u hranu koju jedete.

Zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici ništa loše se neće dogoditi samim ljutim papričicama, no onoga trenutka kada otvorite vrata mikrovalne pećnice, ljute papričice će vjerojatno ispustiti kemijski spoj koji će opako nadražiti oči i grlo.


Također nije preporučljivo uključivati praznu mikrovalnu pećnicu. Naime, u tome slučaju mikrovalove neće imati što apsorbirati te bi se mikrovalna mogla pokvariti.