SAD

Studenti vole 'prijateljstva s povlasticama'

16.05.2009 u 19:00

Bionic
Reading

Istraživanje provedeno na dva američka sveučilišta je pokazalo da je više od polovice studenata imalo seksualnu vezu bez obveza s osobom koju smatra svojim prijateljem

Seksualne veze s prijateljem ili prijateljicom uobičajena su za čak 60 posto studenata Sveučilišta Wayne State i te Sveučilišta Michigan State, pokazalo je istraživanje.

Glavni razlozi zašto se ovakvim vezama daje prednost odnose se na povjerenje, opuštenost i manjak stresa. Većina od 125 ispitanih iskreno je odgovorila da, ako je u seksualnoj vezi s prijateljem, ne mora puno brinuti jer ima osiguranu opuštenu atmosferu za rekreativni seks.

Više od polovice njih priznalo je da je 'prijateljstvo s povlasticama' obuhvaćalo sve oblike seksa, dok je osam posto studenata kazalo da u takvoj vezi upražnjava sve oblike fizičke nježnosti koje ne podrazumijevaju penetraciju.

Istraživanje objavljeno u publikaciji Arhive seksualnog ponašanja bavilo se i razlozima za i protiv ovakve veze.

Glavna prednost bila je činjenica da nema obveza (59,7 posto ispitanih), kao i mogućnost da se redovno imaju seksualni odnosi (55,6).

Najveća mana bila je mogućnost da se kod jednog od prijatelja razviju dublji osjećaji (65,3 posto), zatim da se uništi prijateljstvo (28,2) ili da se izazovu negativni osjećaji (27,4). Opasnost od neželjene trudnoće ili seksualno prenosivih bolesti kotirala je relativno nisko, kod samo devet posto zabrinutih studenata.

Ako do nekog od ovih problema dođe, čak 84,4 posto ispitanih ne bi s prijateljem pokrenulo diskusiju na temu 'što dalje', dok se čak 73,3 posto slaže da nema potrebe za razgovorom ili utvrđivanjem pravila.