lijepe i korisne

Želite ih imati! Ovo su biljke koje tjeraju korov iz vrta

22.04.2023 u 20:56

  • +3

Biljke koje suzbijaju korov

Izvor: Profimedia / Autor: Derek Croucher / Alamy / Profimedia

Bionic
Reading

Uređenje vrta neminovno donosi i vječnu borbu protiv korova. No to ne mora biti nemoguća misija jer je tu, srećom, bilje koje prirodno uklanja korov iz vrta, što znači da ćete manje vremena provoditi čupajući korov, a više vremena uživajući

Iako je to vrlo lijepo i nagrađujuće iskustvo – pogotovo kada vidite zasađene biljke kako rastu ili trajnice koje se vraćaju drugu godinu zaredom - vrtlarstvo ima i neke malo manje lijepe zadatke, a toj skupini svakako pripada čupanje korova. Osim sto vizualno štete uređenom vrtu, ovi neugledni pokrivači tla uzimaju bitne hranjive tvari i vodu iz obližnjih biljaka te, ako dovoljno narastu, mogu čak blokirati Sunčevu svjetlost.

No ako ne želite koristiti pesticide ili trošiti vrijeme na čupanje korova, razmislite o lakšoj, privlačnijoj alternativi - biljkama koje suzbijaju rast korova.

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Zečje uši

Zečje uši su sjajan pokrivač tla sa sivozelenim lišćem koje oblikuje vrlo gust tepih tako da korov nema šanse niknuti. Ova trajna zeljasta biljka ima uspravnu stabljiku te je gusto prekrivena mekim svilenim dlačicama, a one prekrivaju i duguljasto lišće.

Cvate od lipnja do rujna vrlo efektnim bijelim ili roza cvjetićima. Važno je napomenuti da je ovu biljku najbolje uzgajati samostalno jer će se druge sorte vrlo teško progurati kroz njezino gusto lišće.

Sadnja balkonskog cvijeća za početnike Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Mazus

Puzavac mazus je ultimativna biljka koja pokriva tlo i suzbija korov. Njegovo gusto zeleno lišće sredinom proljeća ustupa mjesto bijelim otvorenim cjevastim cvjetovima. Idealna je trajnica za teška i stalno vlažna tla jer raste vrlo gusto i zbijeno predstavljajući prekrivač prekrasnih boja protiv kojeg korov nema šanse. Dodatni je plus to što raste vrlo brzo i bez problema pokriva veće površine. Mazus obilno cvate u proljeće plavim cvjetovima koji podsjećaju na lobeliju.

Vrtni timijan

Ovaj puzavac vrlo efektno će sprečavati rast korova. Puzajući timijan je na područjima s blagom zimom zimzelen te oblino cvate od početka do sredine ljeta. Pri tome oslobađa miris koji će vrt ispuniti prekrasnim sezonskim 'parfemom'. Najbolje raste na suhim i sunčanim mjestima, a pogoduje mu dobro drenirano tlo.

Plamenac

Puzajući plamenac prvo raste lijepim zelenim lišćem, no vrlo brzo ustupa to mjesto cvjetovima u obliku zvijezde u ružičastim ljubičastim i bijelim nijansama. Cvjetovi se pojavljuju od kasne zime do ranog proljeća, a lišće se zadržava tijekom cijele godine. Razmislite o sadnji puzavog plamenca tijekom proljeća i ljeta kako biste imali ukras u vrtu i kada druge biljke ne cvjetaju. Ovaj puzavac najbolje će uspijevati na mjestima s puno svjetlosti te zasađen u dobro drenirajuće tlo.

Urbani vrt na balkonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/tportal.hr

Ivica

Ova trajna zeljasta biljka ima jednostavne i vitke stabljike, a u vrtu stvara gustu prostirku koja otežava probijanje korova. Zimzeleni je pokrivač tla sa svojom cvjetnim klasovima nalik lavandi, a koji se razlikuju od bogatog tamnog lišća i privući će sve oprašivače. Postoji mnogo vrsta ivice između kojih možete birati, ali preporučljivo je odlučiti se za jednu od manje agresivnih vrsta kako ne biste riskirali da u potpunosti preuzme vrt.

Azaleja

Azaleja je biljka koja raste kao dekorativni cvjetni grm sa sjajnim ovalnim tamnozelenim listovima. Poznata je po tome da donosi sreću, no i daje trenutnu privlačnost dvorištu zahvaljujući svojim upadljivim cvjetovima. Jedan do drugoga posađeni grmovi azaleje stvaraju lijepu pozadinu zasjenjujući tlo, a njihovo gusto lišće suzbija korov. Prilikom uzgoja imajte na umu da ove biljke ne podnose visoke temperature i suh zrak.

Ukrasna trava

Kao vrlo nezahtjevnu biljku, ukrasnu travu je vrlo lako uzgajati, a predstavlja izvrstan pokrivač tla na sjenovitim područjima. Obuhvaća više od 2000 vrsta biljaka koje su uspješni suzbijači korova. Naprimjer, evercolor everglow je trava koja se lako održava, a vrtu može dati dozu dramatičnosti, istovremeno suzbijajući rast korova.