KONKRETNI SAVJETI

Što učiniti kada dođe do krize u braku?

11.10.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Umjesto da se stalno vrtite u krug kada nastanu problemi u vezi, djelujte hladne glave i s puno empatije, savjetuje poznati britanski bračni terapeut

Krize u braku, nažalost, nisu rijetka pojava. One veće dovode i do razvoda braka. Neke žene, kako pokazuju istraživanja, vole rješavati krize u društvu svih drugih osim supruga. No to je pogrešna strategija. S krizom se valja znati nositi.

Donosimo vam pet savjeta Andrewa G. Marshalla, poznatog britanskog bračnog terapeuta te autora knjige 'I Love You But I’m Not In Love With You: Seven Steps To Saving Your Relationship (Bloomsbury)'.

1.Kad ste već dotaknuli dno, nemojte pokušavati 'kopati' još dublje. Kad smo pod pritiskom, skloni smo ponavljati lošu strategiju – iznova i iznova. Iako znamo da gotovo nasilno inzistiranje na odgovoru i pojašnjenju neće dati rezultata, ipak ustrajemo u nastojanjima da tako promijenimo stvari. No to ne funkcionira.

2.Nemojte vraćati 'milo za drago'. Ako on napravi nešto grozno, to ne znači da vi morate napraviti nešto još gore. Pokušajte se zadržati na dostojanstvenoj razini.

3.Barem na sekundu pokušajte svoje emocije staviti na stranu i sagledajte problem iz partnerove perspektive. Kako izgleda vaša veza i što bi bilo dobro promijeniti? Možda će vam neke stvari postati jasnije.

4.Ispričajte se. To ne znači da govorite da vam je žao, nego pokazuje da zaista želite riješiti probleme. Najprije priznajte svoje postupke zbog kojih žalite. Potom pokušajte otkriti kako se on osjeća zbog vašeg priznanja, a tada se ispričajte. Nemojte se pretjerano pravdati zbog svojih djela jer cilj nije diskreditirati vas, nego vas učiniti razumnom i suosjećajnom.

5.Izdignite se iznad mučne situacije. Ako volite svojeg supruga – ili čak i ako ga ne volite – nemojte ga ogovarati s prijateljicama. To ionako više govori o vama nego o njemu. Ipak ste s tim čovjekom proveli dulje vrijeme i zaista nije pristojno da okolo pričate ružne stvari o njemu.