zdravlje na tanjuru

Ovo je najzdravija hrana na svijetu, a možete je uzgojiti i na balkonu

28.07.2023 u 10:28

Bionic
Reading

Znanstvenici su u novom istraživanju otkrili najzdraviju hranu na svijetu, a pobjednik ove liste mnoge bi mogao iznenaditi

Goji bobice, acai bobice , chia sjemenke ili dobra stara naranča? U potrazi za najzdravijom hranom na svijetu znanstvenici sa Sveučilišta William Paterson u New Jerseyju ispitali su i usporedili 41 vrstu voća i povrća. Pobjednik, odnosno najzdravija hrana na svijetu, vjerojatno će vas iznenaditi: 'superhrana' par excellence ne samo da raste u lokalnim krajevima, već čak uspijeva i u vaša četiri zida. Imate li ideju što bi to moglo biti?

Ovo je najzdravija hrana na svijetu

Znanstvenici su u studiji ispitivali hranu i njihovu gustoću hranjivih tvari. Visoko na listi našli su se kineski kupus (91,99 bodova), blitvu (89,27 bodova), ciklu (87,08 bodova) i špinat (86,43 boda), a najzdravija opcija i pobjednik liste s ukupno 100 osvojenih bova bila je potočarka.

Što superhranu čini tako zdravom?

Potočarka sadrži niz vitamina, minerala i sekundarnih biljnih tvari. Samo 100 grama ove biljke dovoljno je da pokrije većinu dnevnih potreba za vitaminom C. Naime, potočarka sadrži daleko više vitamina C od naranče i limuna što ovu superhranu čini ultimativnim sredstvom za jačanje imuniteta.

Osim toga, potočarka sadrži:

  • Velike količine željeza, kalcija, kalija i magnezija, a ti sastojci neophodni su za izgradnju kostiju i mišića .
  • Puno vitamina K koji sprečava oštećenja stanica u mozgu.
  • Antioksidansi u potočarki štite od oštećenja DNK-a uzrokovanog slobodnim radikalima i čak mogu smanjiti rizik od raka.
  • Lagano ljutkasti okus daju eterična ulja gorušice koji istovremeno potočarku čine prirodnim sredstvom za suzbijanje kašlja. Osim toga, ulja gorušice pogoduju probavi.
  • Saznanja znanstvenika iz New Jersey pokazuju i da potočarka ima djeluje detoksikacijski.

Što je zapravo potočarka?

Treba paziti i potočarku ne zamijeniti s kres salatom. Ove dvije vrste koju možete uzgojiti na tanjuru s vlažnim kuhinjskim papirom ili vatom. Dvije se vrste vrlo razlikuju se po izgledu i okusu: kres salata: ma kratke stabljike s malim listovima, dok potočarka naraste u visinu do 15 centimetara. I okus je drugačiji: kres salata podsjeća na rotkvicu, a potočarka zbog eteričnih ulja gorušice, očekivano, ima okus senfa.

Potočarka voli vlažno tlo, u prirodi uglavnom raste uz potoke. Sjeme možete uzgojiti i u posudi za cvijeće, a najvažnije je da tlo uvijek održavate vrlo vlažnim. To znači da potočarka može uspijevati i na najmanjem balkonu, po mogućnosti u polusjeni.

Ipak, pripazite na količinu

Kao što je već spomenuto, 100 grama potočarke pokriva većinu dnevnih potreba za vitaminom C. Međutim, to odgovara količini velike zdjele. No, tolika količina nije baš preporučljiva jer eterična ulja gorušice mogu izazvati iritaciju mjehura, bubrega i želuca ako se konzumiraju prekomjerno. Kao prilog ili kao dodatak na kriški kruha ili dio salate, potočarka se obično dobro podnosi. Dakle, kao što to često biva, manje je više - čak i s najzdravijom hranom na svijetu.