ZA I PROTIV

Što se zaista krije u energetskim napicima?

06.02.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Zabrinutost zbog učinka i sastava energetskih napitaka i dalje raste, a nova studija ima dokaze o sadržaju i rizicima pića koja su posebno popularna među mladima

Nova studija o energetskim napicima objavljena je u magazinu Pediatrics, a ističe da sve više adolescenata pije takve sokove. Jedno je sveučilište u svom istraživanju došlo do podataka da je 50 posto studenata popilo barem jedan energetski napitak u posljednja četiri mjeseca. Magazin Time prenosi zaključke studije o opasnosti energetskih pića te koji su sastojci štetni.

Kofein

To je osnovni sastojak u energetskim pićima, a količina može varirati. Energetski napici ne spadaju u istu kategoriju kao gazirani sokovi i često imaju višu razinu stimulansa od navedene. Za usporedbu, šalica kave sadrži 80 do 120 mg kofeina, a čaj ima oko 50 mg. Energetska pića imaju znatno veće količine. Nema službene preporuke koji je gornji limit kofeina koji osoba može konzumirati, ali pretjerani unos u organizam povezan je s različitim nuspojavama poput visokog krvnog tlaka, preranog porođaja pa čak i iznenadne smrti.

Guarana

Guarana je biljka penjačica koja raste u predjelima amazonske prašume, a također sadrži kofein. Jedan gram guarane je jednak 40 mg kofeina. No čak i ako se nalazi u energetskom piću, to obično nije uključeno u ukupan zbroj kofeina. Kada se za neko energetsko piće navodi da sadrži kofein i guaranu, to znači da ima još više kofeina, pa su i rizici veći.

U sokovima ima puno šećera
Šećer

Poznato je da sokovi općenito imaju puno šećera, a dolaze iz različitih izvora poput saharoze, glukoze ili visoke fruktoze. Oni koji primjerice popiju dva ili tri energetska pića u organizam unose dva do šest puta šećera više nego što je preporučeno za jedan dan. Stoga su energetska pića povezana i s debljinom te kvarljivim zubima.

Taurin

Taurin je aminokiselina koja u sebi ima sumpor. Kao jedna od najčešćih aminokiselina u tijelu, taurin može podržati razvoj mozga, regulaciju minerala i razinu vode, a može čak i poboljšati sportske rezultate. Prirodnim putem taurin se dobije iz namirnica poput mesa, plodova mora ili mlijeka. Autori studije kažu da je količina taurina u energetskim napicima veća nego u normalnoj prehrani. Iako ne postoji dokaz da je to nezdravo, također nema dokaza da je konzumiranje velike količine korisno za ljudsko tijelo.

'Neka energetska pića sadrže velike količine tih sastojaka držeći se one više je bolje. Nisam siguran da to treba ovdje primijeniti', kaže autor studije dr. Kwabena Blankson, pedijatar specijaliziran za tinejdžere koji dolaze u medicinski centar Portsmouth Naval.

'Mnogi energetski napitci imaju sastojke poput vitamina ili minerala koje bi ljudi dobili čak i ako se strogo ne drže uravnotežene prehrane. Prosječni potrošač uopće nije svjestan kolika je količina tih sastojaka u energetskom piću', dodaje Blankson.

Ginseng

Postoje tvrdnje da ginseng pojačava fizičku izdržljivost, jača imunološki sustav i poboljšava raspoloženje. No autori studije tvrde da postoji malo dokaza za to te u energetskim napicima nema dovoljno ginsenga za takvu korist.

'Ginseng treba koristiti oprezno, jer može izazvati neželjene nuspojave u visokim dozama i može čak biti i opasan u kombinaciji s određenim lijekovima', ističe American Cancer Society

Vitamini B-kompleksa i drugi dodaci prehrani

Istraživanja pokazuju da vitamini skupine B mogu poboljšati raspoloženje pa čak i pomoći u borbi protiv bolesti srca i raka. No količina sadržana u jednom energetskom napitku nije dovoljna da bi imala značajnijeg učinka. Tu su i brojni drugi dodaci za koje autori tvrde da je potrebno daljnje istraživanje.

'Bio sam iznenađen nedostatkom znanosti o sporednoj koristi uzimanja nekih sastojaka poput karnitina, yohimbe (naziv za koru visokog zimzelenog drveta u Zapadnoj Africi poznatog kao Corynanthe yohimbe) ili gorke naranče. Adolescenti pa i stariji potrošači nemaju pojma što ti sastojci mogu učiniti. Pretpostavljaju da zato što se napitak lako može kupiti ne predstavlja nikakve opasnosti', kaže Blanskon. Dodaje da nema puno znanstvenih dokaza o rizicima ili koristi od tih aditiva te je vrlo malo poznato o dugoročnim učincima energetskih napitaka koji se često piju.