PRVI SEKS

Što se moraš pitati prije prvog puta?

08.01.2009 u 09:03

Bionic
Reading

Famozni prvi put ima toliko nedoumica – gdje će se dogoditi, s kim će se dogoditi i još mnogo toga. No, evo što se moraš pitati prije prvog seksa, bez obzira na to s kim i gdje odlučiš da se dogodi

Zašto želim seks?

Neka istraživanja su pokazala da tinejdžeri najčešće ulaze u seksualne vode iz sasvim krivih razloga – zato što misle da to svi drugi čine, zato što misle da će postati popularniji, zato što misle da je to 'stvarno kul'.

Pokazalo se da tinejdžerice žele seks jer smatraju da će to produbiti vezu u kojoj su, kako bi pokazale svoju ljubav prema partneru ili pak zadobile ljubav svog partnera. Dok su kod djevojaka razlozi više emocionalne prirode, dečki žele seks kako bi se mogli pohvaliti prijateljima, kako bi dokazali svoju muškost ili ojačali ego.

Samo neki od odgovora tinejdžera koji su ušli u seks, a kasnije požalili, su: 'Bila sam zaljubljena u njega i mislila sam da je i on zaljubljen u mene!'; 'Bio sam znatiželjan više od ičega!' ; 'Voljela sam ga i mislila sam da je seks nešto što će nas povezati.'

Trebaš slušati svoj unutarnji glas, ono što ti tvoj prirodni sat govori. Ako misliš da je pravilnije i bolje pričekati sa seksom, ne daj da te itko nagovara ili prisiljava na suprotno.

Alkohol ili droga prije seksa?

Studije se pokazale da tinejdžeri prečesto kreću sa seksom upravo pod utjecajem alkohola ili čak droga. Događa se da jedan partner namjerno opija drugog s nakanom da ga navede na seks.

Alkohol i droga smanjuju sposobnost rasuđivanja. Vjerojatno si mnogo puta u filmovima vidio/jela kako je to kad se ulazi u seks pod utjecajem alkohola i droga – žaljenje je sve što na kraju ostaje. Osim toga, opasnosti od bolesti i trudnoća tada su trostruko veće.

Ako kažem 'da', dokazujem li nešto ili zaista to želim?

U tinejdžerskim godinama često smatraš da ćeš seksom nekome nešto dokazati, najčešće je to ljubav prema partneru, odnosno razmišljaš: 'Ako spavam s njim/njom, više će me voljeti!' Nažalost, stvari najčešće ne funkcioniraju ovako i ne dobivamo onoliko koliko dajemo.

Ako ti partner govori neke od sljedećih rečenica, zapravo samo želi manipulirati tobom: 'Da me zaista voliš, pristao/la bi...', 'Pokaži mi koliko me voliš...', 'Daj da ti pokažem koliko te volim...', itd. Jedino što trebaš na to reći je jasno i glasno 'NE'.

Jesam li pripremio/la zaštitu?

Broj maloljetničkih trudnoća je u porastu. Jedna od deset tinejdžerica zatrudni. Vau, zaista velik broj i još jedan dobar razlog da razmisliš o zaštiti prije prvog seksa. Uvjerava li te netko da se za vrijeme prvog seksa ne može zatrudnjeti, nema pojma ni o čemu. O, da, može se zatrudnjeti, a možeš se zaraziti i mnogim bolestima koje se prenose seksom.

Koliko će se moja veza promijeniti nakon seksa?

Promjene donose nove promjene. Dakle, ako ste u vezi i do sada niste prakticirali seks, sigurno je da će vaša nova navika unijeti novosti u odnos. A to ne mora uvijek biti dobro. Jedni tinejdžeri se žale da su se počeli više svađati nakon seksa, drugi kažu da je jedno od partnera stalno željelo seks, dok drugom to nije odgovaralo, treći pak da su se toliko počeli sramiti jedno drugoga da su se na kraju prestali viđati.

Što s mojim osobnim vrijednostima i religioznim osjećajima?

Htjeli mi to priznati ili ne, još uvijek živimo u konzervativnom društvu u kojem se cure koje vole seks zove svakakvim imenima, dok su takvi dečki pravi kuleri. Dakle, razmisli o tome što ćeš sama o sebi misliti nakon što kreneš sa seksom. Također, ako si vjernik/ca, grižnja savjesti može postati veliki problem.

Dakle, prije prvog puta obavezno se pitaj imaš li određena religijska ili etička uvjerenja koja su ti usađena, a zbog kojih bi se kasnije mogao/la osjećati loše. Zapitaj se i hoće li tvoje novo iskustvo unijeti grižnju savjesti ili laži u tvoj život. Nakon toga odluči hoćeš li reći 'da' ili 'ne' seksu.

Što očekujem od seksa?

Dok zasigurno ne možeš utjecati na to kakav će prilikom seksualnog odnosa biti tvoj partner, ono na što možeš utjecati je okružje u kojem će se sve odvijati. Ako imaš neke maštarije sa svijećama, cvijećem ili što god to bilo, nastoj ih ispuniti.

Prvi seks je iskustvo koje ćeš pamtiti cijeli život i zašto ga onda ne napraviti na pravi način? Primjerice, tulum, toalet ili kakvo drugo bučno mjesto zasigurno neće donijeti dobre uspomene.

'Napravili smo to za vrijeme tuluma. Bili smo sami u sobi, ali svi su drugi znali što se događa. Ljudi su kucali na vrata, govorili glupe komentare. Bila sam tako ponižena', kazala je Liza.

Jesam li spreman/na preuzeti odgovornost koju donosi seks?

O, da, nemoj se smijati. Seks je vrlo ozbiljan čin koji treba biti odgovoran jer neodgovornost donosi mnogo toga lošeg. Jeste li sposobni razgovarati o seksu, i to dok ste odjeveni? Možete li se dogovoriti oko zaštite, također dok ste odjeveni? Znate li što učiniti, ako posumnjate na trudnoću? Kamo otići, ako posumnjate na bolest?