BOLJE SPRIJEČITI…

Što se događa u organizmu ako ne jedete vlakna

23.02.2016 u 06:59

Bionic
Reading

Nutricionisti preporučuju odraslim osobama da jedu 14 grama vlakana na svakih 1.000 kalorija koje konzumiraju, a to je oko 25 grama za žene i 38 grama za prosječnog muškarca. Ipak, rijetki konzumiraju tu dnevnu količinu. Možda se predomislite kada pročitate što se događa ako ne unosimo dovoljnu količinu vlakana

Ako vam se u prehrani svakodnevno na tanjuru nalazi više prerađene od svježe hrane, teško ćete dostići zadani unos vlakana u organizam. Upravo zato nutricionisti stalno naglašavaju da treba birati svježe voće i povrće uz cjelovite žitarice i grahorice.

Vlakna su neprobavljivi ugljikohidrati s malo kalorijske vrijednosti, potječu iz čvrstih struktura voća, povrća i žitarica te nisu topiva u vodi, a druga su želatinasti dio plodova i topiva su u vodi.

Više vlakna znači manje grickalica i vitku liniju

Kad pojedete neki sendvič od bijelog kruha i narezaka, bez imalo povrća, vrlo brzo ogladnite. Bolji bi odabir bilo meso s puno povrća uz malo integralne riže i zahvaljujući vlaknima puno se dulje bude sito, piše časopis Prevention. Netopiva vlakna upijanjem vode dobivaju na volumenu i tako nam daju osjećaj punine i sitosti. Topiva vlakna usporavaju promet hrane u gornjem dijelu probavnog trakta odgađajući osjećaj gladi, a ubrzavanjem prolaska hrane kroz donji dio probavnog trakta olakšavaju posljednju fazu probave. To na kraju znači i manje grickanja u naletu strašne gladi koju uzrokuju nezdrave namirnice pune šećera. Na taj način lakše održavate vitku liniju i ne mučite se s viškom kilograma.

Zdravlje debelog crijeva

Prehrana bogata vlaknima pomaže cjelokupnom zdravlju debelog crijeva i redovnoj probavi. Ako vas muči konstipacija, obavezno uvrstite u prehranu mahunarke te sve ostale namirnice koje imaju vlakna. Takva prehrana može pomoći spriječiti pojavu hemoroida i divertikulitisa, stanja u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva kao mali baloni. To je blaga bolest, ali može dovesti do komplikacija poput perforacije crijeva.

Snižavaju kolesterol

Topiva vlakna sakupit će loš kolesterol u probavnom sustavu i tako spriječiti da uđe u krv. Kad se smanji  kolesterol za jedan posto, smanji se i mogućnost od bolesti srca odnosno srčanog udara za dva posto. Tako je studija objavljena u British Medical Journalu potvrdila kako dodatno uzimanje od sedam grama vlakana na dan smanjuje šansu za srčanim udarom od devet posto. Grahorice su, na primjer, odličan izvor vlakana. U pola šalice kuhanog graha može biti i do 10 grama vlakana, a grahorice su inače bogate kalijem i magnezijem, važnim mineralima za zdravlje srca te željezom i vitaminom B.

Preventivno djeluju protiv dijabetesa

Dijetalna vlakna usporavaju apsorpciju šećera u krvi te pomažu u reguliranju razine šećera u krvi. To je osobito važno za one koji pate od dijabetesa. I dugoročne su studije pokazale da prehrana bogata vlaknima može dovesti do smanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, posebno kod visokorizične skupine.

Studija objavljena u Archives of Internal Medicineu, pokazala je zašto su grahorice dobre za održavanje razine šećera u krvi. Oboljeli od dijabetesa tipa 2 svakodnevno su jeli šalicu kuhanog graha tri tjedna pa se pokazalo da im je razina šećera i krvnog tlaka niža nego na početku eksperimenta.