TRIKOVI ZNALACA

Što pogrešno radite s pranjem rublja u perilici

19.05.2014 u 14:05

Bionic
Reading

Ako vam se koji put dogodi da rublje nije oprano kako treba ili se čini kao da se deterdžent nije isprao do kraja, možda radite neke od ovih pogrešaka iako perilicu koristite već godinama

1. Količina rublja

Da bi se rublje opralo, mora imati dovoljno mjesta u bubnju. Dakle, za početak je bitno da ne natrpate perilicu jer riskirate da rublje bude prljavo, na njemu ostane deterdženta ili višak pjene zajedno s vodom iscuri iz perilice. Ako imate perlicu i sušilicu zajedno, morate znati da je suha odjeća većeg volumena pa pripazite na količinu rublja koju stavljate na pranje.

2. Predpranje

Za jako prljavo rublje koristite pretpranje, savjetuje goodhousekeeping.com. Ne morate staviti deterdžent ako ste osjetljivi, ali ćete biti sigurni da se sva odjeća dobro namočila i mrlje će se lakše oprati.

3. Izbjeljivanje

Umjesto skupih sredstava za izbjeljivanje bijelog rublja, koristite varikinu. Ona će također odlično odraditi posao i košulje ili neko drugo rublje može biti bijelo kao i uz kupovna sredstva. Također možete probati i sa sodom bikarbonom ili limunovim sokom.

4. Korištenje deterdženta

Čitajte upute na deterdžentima, jer pretjerivanjem nećete imati čišće rublje, a višak će se zadržavati u perilici i s vremenom je oštetiti.

5. Čistite perilicu

Da bi što dulje potrajala, morate je održavati i čistiti. Za čišćenje unutrašnjosti, napunite bubanj vrućom vodom i izbjeljivačem, sokom od limuna ili octom i neka odradi jedan ciklus. Izvadite sve plastične dijelove poput dozera za deterdžent i operite ih, a vanjske dijelove prebrišite otopinom od istih sastojaka kao za čišćenje bubnja.

sve osim nogometa