PROVJERITE ODMAH

Što pogrešno radite s namirnicama u hladnjaku

02.10.2013 u 12:12

Bionic
Reading

Trebali biste provjeriti je li ispravna vaša navika slaganja namirnica i riskirate li oboljenja

1. Mirisi u hladnjaku
Neugodni mirisi prvi su znakovi da u hladnjaku nešto nije u redu odnosno da imate hranu kojoj unutra nije mjesto. Ako problem nije u tome, znači da niste poklopili ili pokrili hranu koju čuvate poput ostatka ručka, a to nije dobro. Brzinski način za čišćenje i rješavanje neugodnih mirisa je taj da složite otopinu od vode i praška za pecivo te prebrišete police.

2. Bakterije
Mikrobiologinja Lisa Yakas za msn kaže kako često imamo naviku u hladnjak spremati neoprano povrće i tako širimo bakterije. U jednom istraživanju ove godine testirano je 14 područja, a među najgorima je bio ormarić za držanje raznih namirnica. Tamo je nađena plijesan, salmonela i listerija. Pri vrhu liste bilo je i mjesto na kojem se čuva meso.

3. Koje namirnice ne smiju biti zajedno
Namirnice koje sadrže etilen poput jabuka, avokada, manga ili rajčica i breskvi ne bi smjele biti u blizini onih koje su na njega osjetljive. To su brokula, mrkve i lisnato povrće, jer etilen ubrzava njihovo dozrijevanje pa će brže propasti.

4. Gdje smještate mlijeko i meso?
Možda niste znali, ali meso treba držati na najdonjim policama, jer je tamo hladnije. Također ćete spriječiti da sokovi iz mesa kapaju po ostaloj hrani ako ste ga iz mesnice donijeli u papiru. Još je jedna greška mlijeko ili jaja držati u vratim hladnjaka, jer je tamo pak najviše temperatura pa će se također prije pokvariti.

5. Sir
Ponekad se na siru ulovi malo plijesan i možemo ga jesti nakon što to odstranimo. No nemojte riskirati ako vidite da je plijesan potpuno prekrila sir. Ako ste i inače zaboravni pa hrana u hladnjaku ostaje dulje nego što bi trebala, označite posude i neka budu prozirne da uvijek možete vidjeti što je unutra.

6. Svježina hrane
Iako vam se čini da je proizvod dobar, nemojte ga koristiti nakon isteka roka trajanja, a meso i slične namirnice uvijek pomirišite i provjerite prije pripreme, jer se, unatoč datumu, mogu pokvariti.