RAZLIČITA PRAVILA

Što nikako ne smijete učiniti u stranoj zemlji

10.03.2011 u 01:38

Bionic
Reading

Prekoračite li nečije noge u Nepalu, nesvjesno ćete počiniti teški društveni gaf i ispasti izuzetno nepristojni. Iako će većina Nepalaca prihvatiti ispriku i situaciju doživjeti kao nepoznavanje lokalnog bontona, znatno je bolje znati što se u kojem dijelu svijeta ne smije učiniti, odnosno koji su običaji potpuno drukčiji od onih na koje smo navikli

Smatrate li da je bolje biti informiran nego griješiti u neznanju, pročitajte savjete koji će vam pomoći da u novim sredinama ne ispadnete nepristojan i nepoželjan turist.

Azijske specifičnosti

Pripreme za kupanje u hramu Onsen

U Aziji, primjerice, nije dozvoljeno dotaknuti nečije tijelo nogama, koje se smatraju 'najnižim' i najprljavijim dijelom tijela. Ako nekoga slučajno i okrznete nogom, ispričajte se na način da dlanom dotaknete ruku te osobe, a potom dodirnite svoju glavu. Također, stopala je nepristojno usmjeravati prema ljudima, pa čak i predmetima ili ih stavljati na stolice i stolove.

Na istom kontinentu valja se suzdržavati od dodirivanja ljudi po glavi ili kosi jer se glava u duhovnom smislu doživljava najuzvišenijim dijelom tijela. Nije dozvoljeno ni sjediti po jastucima koji služe kao nasloni za glavu jer se na taj način krši isto pravilo.

U Nepalu se krajnje nepristojnim smatra prekoračiti preko nečijih ispruženih nogu, pa kako biste izbjegli neugodnu situaciju, povucite noge kad netko prolazi kraj vas. Također, u toj zemlji nemojte prelaziti ili sjedati na redovničke jastuke za molitvu čak i ako na njima nitko ne sjedi. Isto tako, budističke spomenike 'stupe' uvijek treba obilaziti u smjeru kazaljke na satu.

Nađete li se u Japanu u tradicionalnoj kupki zvanoj onsen, uvijek se morate oprati prije ulaska u vodu. Ulazak u kupku bez prethodnog pranja protumačit će se kao da se kod nas pomokrite u bazenu, a prilikom ulaska u vodu, krpu za pranje morate koristiti za skrivanje svojih intimnih dijelova.

Pozdravi

Rusi vole rukovanje, ali se pružanje ruke preko kućnog praga smatra vrlo nesretnim

Rukovanje je na Fidži stiglo u 19. stoljeću s pacifičke države Tonga i ubrzo je postalo omiljeni običaj. Srdačan stisak ruke može biti vrlo dug te se može odužiti tijekom cijelog razgovora.

I Rusi vole rukovanje, ali se pružanje ruke preko kućnog praga smatra vrlo nesretnim. Ovaj običaj može ići do takvih krajnosti da neki dostavljači pizze ne žele predati hranu i primiti novac preko praga - pa ili će domaćin izaći van ili dostavljača mora pustiti unutra.

Od samog rukovanja, u Maroku je važniji ritual pozdravljanja koji može trajati i do 10 minuta. Želite li se s Marokancem pozdraviti na njegov način, najprije se morate rukovati, i to desnom rukom, a potom dlan staviti na srce kako biste pokazali da 'susret primate srcu'. Dobri prijatelji nakon toga mogu si poslati i poljubac popraćen bujicom dobrih želja i pitanjima: Kako si? Je li sve u redu? Nadam se da su ti roditelji dobro, Baraka (blagoslov) svima itd.

Uz dugotrajno rukovanje, u Italiji obavezo ide i ljubljenje u obraz, a čine to čak i muškarci međusobno ako su dobri prijatelji. Isto tako, u toj se zemlji guranje ne smatra nepristojnim, posebno na mjestima gdje je gužva, pa ako se nađete u sličnoj situaciji, nemojte izgubiti živce. Talijanska specifičnost je i naglašeno gestikuliranje, no toj bi temi trebalo posvetiti čitavu knjigu.

Govor tijela

Ova gesta smatra se vrlo vulgarnom u Brazilu

Znate li u znak odobravanja mahati šakom spojenog palca i kažiprsta u slovo O, to nikako nemojte raditi u Brazilu gdje se ta gesta smatra izuzetno vulgarnom. Svoje zadovoljstvo možete, međutim, iskazati podizanjem palca, no to nikako ne smijete učiniti u Iranu jer u toj zemlji uzdignuti palac znači isto što i srednji prst.

Zanimljivo je da isto značenje u Velikoj Britaniji imaju uzdignuti i spojeni kažiprst i srednjak, posebno dok vam je dlan okrenut prema licu. No, okrenete li dlan prema van i razdvojite prste u znak slova V, s Britancima nećete imati problema jer će tu gestu shvatiti kao znak pobjede (victory) ili hipijevski 'peace'.

Nađete li se u Indiji, nemojte se začuditi ugledate li osobu kako drži jezik među zubima dok rukama grabi zrak oko nečije glave. To samo znači da osobu kojoj na taj način pristupi smatra izuzetno lijepom ili posebno inteligentnom.