KADA JE ZDRAVLJE U PITANJU

Što muškarce najviše zabrinjava?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.03.2012 13:26
  • Objavljeno 13.03.2012 u 10:44
muškarac briga zabrinutost

muškarac briga zabrinutost

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Što najviše zabrinjava muškarce kada se radi o zdravlju? Odgovor upravo na to pitanje potražila je nova studija Instituta u Montrealu te uspjela otkriti što muškarce najviše zabrinjava kada je u pitanju njihovo zdravlje

Znanstvenici s Instituta za proučavanje starenja na Sveučilištu u Montrealu proveli su istraživanje nad 2325 muškaraca u dobi između 55 i 97 godina, a od njih su tražili njihov stav o 24 različita zdravstvena problema, piše Huffington post

Studija, objavljena u časopisu The Aging Male, pokazala je da muškarce najviše zabrinjavaju zdravstveni problemi koji bi mogli utjecati na njihovu neovisnost i kvalitetu života. Međutim, kako je pokazala studija, mali broj muškaraca se informira o tim zdravstvenim tegobama te isto tako mali broj njih poduzima preventivne korake.

Gubitak pamćenja i nepokretnost pokazali su se kao dva najveća zdravstvena problema koja zabrinjavaju većinu muškaraca. No samo 13 posto muškaraca koji su sudjelovali u studiji informiralo se o faktorima koji povećavaju rizik javljanja poteškoća u kretanju, a samo devet posto muškaraca proučilo je čimbenike rizika gubitka pamćenja.

Znanstvenici su otkrili i da se samo 18 posto muškaraca savjetuje sa svojim liječnikom oko problema inkontinencije, no najvećem broju muškaraca još uvijek je vrlo neugodno otvoreno razgovarati s liječnikom o svojim zdravstvenim problemima. No, s druge strane, čak 80 posto muškaraca s liječnikom otvoreno razgovara i informira se o zdravstvenim problemima kao što su bolesti prostate, bolesti srca, moždani udar, dijabetes i upala pluća.

Kanadski znanstvenici su 2005. godine proveli sličnu studiju i po pitanju zdravstvenih tegoba koje zabrinjavaju žene, a usporedbom te dvije studije znanstvenici su zaključili da žene i muškarce zabrinjavaju identični zdravstveni problemi, samo što se zbog zdravlja brine puno veći broj žena nego muškaraca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi