MJESEC BORBE I PREVENCIJE

Što morate znati o raku dojke

  • Autor: M. Cindrić
  • Zadnja izmjena 14.10.2011 09:53
  • Objavljeno 14.10.2011 u 09:00
rak dojke

rak dojke

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Kroz mjesec listopad svake se godine obilježava borba protiv raka dojke, zloćudne bolesti koja nemilosrdno uništava živote mnogih žena

Ideal prekrasnih grudi koji nam je serviran u medijima i protkao se društvom potpuno je nedostižan i neprirodan, ali kao takav može čak utjecati na zdravlje žene, odnosno simptome u dojkama, objašnjava doktorica Christiane Northrup u knjizi 'Žensko tijelo, ženska mudrost'. Neka istraživanja iz 1995. godine pokazala su pak da je opasnost od raka dvanaest puta veća ako je žena tugovala za osobom koja je umrla, izgubila posao ili proživjela razvod u posljednjih pet godina.

Trenutno oko 70 posto žena, prema nalazu liječnika, ima fibrocističnu bolest dojke, piše autorica čiju je knjigu izdala Planetopija. Danas se smatra da je 70 do 80 posto onoga što se naziva fibrocističnom bolesti dojki zapravo normalna promjena u anatomiji koja ne utječe na porast rizika od raka dojke. Jedan od simptoma da nešto nije u redu može biti iscjedak. On se može pojaviti nakon vođenja ljubavi ili može proći godina dana nakon što žena prestane dojiti da mlijeko još potpuno ne nestane. Ukoliko se pojavi iscjedak mliječne do zelenkaste boje, a nije povezan s ova dva razloga, potrebno je obratiti se liječniku.

http://www.library.nhs.uk

http://www.library.nhs.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Samopregled se obavlja jednom mjesečno

Kvržice i zadebljanja
su česta jer su dojke osjetljive na hormonske promjene i ponekad se same od sebe povuku. No, u slučaju da opipate nešto neobično, nemojte stvari prepuštati slučaju.

Nema dvojbe da se bolovi u dojkama najčešće javljaju prije menstruacije i povezani su s hormonalnim promjenama, ističe autorica knjige. Ponekad žene osjećaju bolove koji nisu povezani s ciklusom, ali nije otkriveno zašto se javljaju. Neki misle da su povezani s hormonalnim ili imunološkim promjenama.

Nakon što se posavjetujete s liječnikom i utvrdite da bol nije uzrokovana bolešću, možete si pomoći tako da birate hranu kojom ćete unositi manje estrogena u organizam i izbacite mliječne proizvode. Tkivo dojke osjetljivo je na prehranu bogatu masnoćama i ugljikohidratima, a kravama se daju velike količine hormona i antibiotika koji ostaju u mliječnim proizvodima. Rak dojke povezuje se i s visokom razinom masnoće u prehrani i malom razinom određenih hranjivih tvari kroz duži period.

Preporuča se smanjenje unosa pića koja sadrže kofein, a moguće je da će vam pomoći dodaci prehrani poput ulja noćurka i gamalinoelinska kiselina koji smanjuju napetost u dojkama. Od ostalih dodataka spominju se omega-3 masne kiseline te oblozi od ricinusovog ulja i povećani unos joda

U Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar ističu da samopregled nije zamjena za specijalistički pregled, mamografiju ili UZV dojki, nego nadopuna tim pregledima koje treba redovno provoditi. Poželjno je da žena obavi pregled jednom mjesečno. S obzirom na to da se rak dojke danas javlja kod sve mlađih žena, potrebno je s pregledima početi u što ranijoj reproduktivnoj dobi.

'Stopa smrtnosti žena od te zlokobne bolesti je u zemljama Europske unije 23,66 posto, a u Hrvatskoj je u 2009. na sto tisuća žena oboljelo 25,24 posto', rekla je prof.rehab. Marija Škes. Dodala je da je Zagrebu taj postotak najveći, 32,10 posto te je to najčešći oblik karcinoma i spada među prvih pet uzroka smrti kod žena.
Kako pregledati dojke

Dojke dobro proučite u ogledalu - izgled kože i bradavica, pomičnost dojki pri podizanju ruku, izgled kože. Kod pregleda desne dojke desna je ruka podignuta iznad glave, a lijevom, koja je postavljena iznad bradavice da ne zaklonimo kožu od pogleda, pomičemo donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i pratimo hoće li se bilo gdje na koži pokazati nekakva promjena.

Dojke treba palpirati i sjedeći i ležeći, jer se neke promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći. Osnovno je pravilo da desna ruka uvijek pipa lijevu dojku i obrnuto. Pritom je jako važno spojiti jagodice dva ili još bolje tri prsta kako bi povećali površinu pipanja. Najpametnije bi bilo dojke nasapunati, a izvan kade namazati mlijekom ili uljem za tijelo zbog lakšeg opipa.
Kod sjedećeg (ili stojećeg) pregleda uobičajeno je da se pri samopregledu desne dojke desna ruka najprije postavi bočno uz tijelo, a nakon toga se podigne iznad glave kako bi se i dojka podigla, eventualne kvržice pomaknule i tako postale bolje opipljive. Samopregled se provodi neposredno poslije menstruacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi