NEKA UŽIVAJU!

Što klincima treba za ljetne radosti

18.07.2012 u 07:52

Bionic
Reading

Lijepo vrijeme i praznici idealni su da igre kod kuće zamijenimo onima na otvorenom. Isto pravilo vrijedi i za klince koji imaju više vremena i energije pa ih slobodno zaokupite, a evo nekoliko ideja kako da kvalitetnije provode školske praznike

Za neke se igre na otvorenom treba malo pripremiti kod kuće, odnosno ponijeti nekoliko stvari. No ne radi ni se o čemu što ne bi stalo u ruksak uz bočicu vode i pokoju voćku za užinu.

Lopta sveznalica

Stanite u krug i uzmite običnu loptu kojom se možete dodavati. Tko ima loptu, određuje kategoriju pitanja, primjerice Crtići. Osoba kojoj ćeš baciti loptu mora brzo smisliti odgovor koji u ovom slučaju može biti Ben 10, Winx, Šegrt Hlapić i slično, jer su to sve nazivi i likovi iz crtića. Ako se onaj kome je lopta bačena ne može brzo sjetiti odgovora ili ne uhvati loptu, ispada iz igre.

Špagice bježalice

Nabavite špagice ili male tkanine onoliko komada koliko je igrača. Svaki igrač u stražnji džep sprema po jednu špagicu, tako da vrh viri van. Suigrači trebaju jedni drugima 'ukrasti' špagice iz džepa, ali tako da njihova ostane netaknuta. Tko sakupi najviše špagica i zadrži svoju - pobjeđuje.

Čitanje je kvalitetno provedeno vrijeme
Knjige

Znate li da je čitanje navika baš poput pranja zubi? Dijete treba steći tu naviku, a to će biti najlakše ako svaki dan zajedno čitate. Književnica Sanja Polak na jednom je predavanju rekla da dijete treba čitati svakodnevno. Bilo bi dobro i čitati na glas, jer tako sluša što čita te razvija i govor.

Naslove koje birate prilagodite djetetovoj dobi, a osim knjiga, možete ponuditi i zabavnike s križaljkama i mozgalicama za razbibrigu. Ako ne znate kakvu literaturu odabrati, krenite s popisom lektire, jer na njoj ima više od deset naslova, a škole kroz godinu iskoriste otprilike polovicu.

Kino

U vrućim ljetnim danima dobro dođe i odlazak u kino, posebno u satima kada se ne smije boraviti na suncu. Školarca koji nije dovoljno velik da sam ode u kino, povjerite nekome o povjerenja od rodbine ili prijatelja.

Rolanje, bicikliranje i igra s prijateljima

U ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima najbolje je biti na zraku. Svako dijete voli društvo, a vi organizirajte da to vrijeme bude korisno te se ne svede samo na brbljanje ispred zgrade. Neka klinci i klinceze voze bicikl, igraju igre ili se primjerice rolaju s prijateljima. Također, ovisno o dobi djeteta, mogu biti i sami, ali postavite jasne granice gdje se mogu kretati i kada vam se moraju javiti. Po ovim vrućinama obavezno se pobrinite da imaju vodu uza se, posebno što će se kretati i znojiti pa moraju nadoknaditi izgubljenu tekućinu. I igra kod prijatelja spas je na praznicima. Roditelji moraju znati kamo im djeca idu, a ako su sami, da znaju pravila ponašanja te se javljaju prema dogovoru. Napomenite im da zaigraju društvene igre, izmijene koju knjigu te obavezno napomenite koliko vremena smiju provoditi za računalima i igraćim konzolama.

Bazeni

Bazeni su idealan saveznik za borbu protiv vrućina i ispucavanje viška energije. U gradu Zagrebu, primjerice, školarci imaju i besplatan ulazak na bazene u sklopu programa Odmorko pa se raspitajte možete li uštedjeti novac za ulaznice.

Spremanje sobe

Kad im sve aktivnosti dosade i samo nestrpljivo čekaju odlazak na more, neka pospreme sobu. Za stare školske knjige vrijeme je da napuste ladice, a među igračkama će na kraju i pronaći neke stvari koje su zaboravili te tako pronaći novu zanimaciju.