LJUBAVNE ZAVRZLAME

Što kada žena strasno ljubi ženu

27.07.2013 u 10:51

Bionic
Reading

Regina Gotlieb je mlada i privlačna asistentica sveučilišnog profesora književnosti, najzgodnijeg i najpopularnijeg na jednom prestižnom sveučilištu. Ona je na ljubavnom planu analfabet, a on je okorjeli suknjolovac. Ipak, Regina se ne zaljubljuje u njega, nego u njegovu karizmatičnu suprugu Martu. To je sadržaj novog, četvrtog romana američke spisateljice Susan Choi naslovljenog 'Moje obrazovanje'. Glavni literarni aduti na američkim knjižarskim policama i ovoga ljeta bave se seksom i ljubavnim mukama

Što ćete prvo pomisliti kada vam najavimo novi 'akademski' roman američke spisateljice Susan Choi naslovljen 'Moje obrazovanje' (My Education), priču o mladoj asistentici čuvenog profesora književnosti i još čuvenijeg lovca na mlade studentice? Na ljubavnu aferu? Da, u pravu ste, ali...

Profesor Brodeur
Priča je smještena u 2007. Glavna junakinja Regina Gotlieb sjeća se svojeg dolaska na prestižno sveučilište petnaest godina ranije, kada je kao mlada i privlačna, ali nadasve naivna i neiskusna postala asistentica profesoru književnosti Nicholasu Brodeuru.

Regina je sada sretno udana žena, poznata spisateljica, s drugim djetetom na putu. No 1992. bila je zbunjena 21-godišnjakinja koju je ošinula ljubav. Onako nesmiljeno kako to samo znade ošinuti neiskusnu mladost.

Što zbog njezinih fizičkih atributa, što zbog pameti, nadasve privlačan (najzgodniji muškarac kojega sam vidjela u životu, kaže Regina) i najpopularniji profesor Brodeur, odmah ju je angažirao za svoju desnu ruku, a iskusniji kolege su je upozoravali na oprez, jer je profesor nepopravljivi suknjolovac.

Kada žena ljubi ženu
Ali Regina se ne zaljubljuje u njega, nego u – njegovu karizmatičnu ženu Martu Hallett. Plavokosu, neodoljivu, zanosnu, eteričnu, trudnu i vrlo nezadovoljnu životom i teškim brakom, također profesoricu na istom sveučilištu. Od prvoga trenutka kada ju je ugledala na kućnoj zabavi bračnog para Brodeur, Regina je opčinjena zrelom 33-godišnjom Martom.

'Svaku ženu privuče iznimna ljepota njezine vrste. One koje tvrde da ne mogu osjetiti privlačnost prema drugog ženi jer je riječ o istom spolu, ili lažu ili se srame to priznati. Kao gotovo svaka žena sa svojih nježnih šest godina proživljavala sam idolopoklonsku privlačnost prema lijepim ženama, ali ona je pripadala dječjoj mašti, a ne pragmatičnom carstvu apetita... U ljubavi prema Marti prepoznala sam tu stvar: apetit', priznaje Regina u knjizi.

Reginin impulzivni poljubac na fatalnoj veselici u Brodeurovih stoga je zapalio vatru koja se pretvorila u nezasitnu buktinju čula. S udanom ženom započela je strastvenu seksualnu i nimalo prikladnu vezu. Od toga trenutka ništa više nije postojalo osim Marte. U svojoj hektičnoj opsjednutosti Regina ne preže ni od čega, ne zanima je novorođeno dijete njezine ljubavnice koje treba majku, svoju ljubav stavlja na velika zvona na sveučilištu, ne primjećuje osudu i sažaljevanje okoline. Sve dok Marta ne prekine to ljubavno ludilo na najbolniji način za Reginu.

Jedna od najiščekivanijih knjiga 2013. godine
I sama kći sveučilišnog profesora, Susan Choi studirala je književnost na Yaleu i pisanje na Cornellu, pa dobro poznaje milje u koji je smjestila roman. U isto vrijeme kada je izašao roman 'Tampa' Celeste Price o nastavnici opsjednutoj probuđenim erosom malodobnih učenika, i 'Moje obrazovanje' bavi se opsjednutošću, strastima i mračnom stranom ljubavi. Roman je jedna od najiščekivanijih knjiga 2013. na američkom tržištu i četvrti naslov nekadašnje novinarke magazina The New Yorker, a danas profesorice književnosti na Princetonu.

On je prvi sazdan na mašti, dok je ostale autorica bazirala na stvarnim događajima. Kroz ljubavnu priču južnokorejskog studenta i Amerikanke, Choi ( i sama po ocu Južnokoreanka) u prvijencu 'Strani student' govori o Korejskom ratu.


Knjigom 'Američka žena' ušla je u najuži izbor za dodjelu Pulitzerove nagrade, a radnja se temelji na čuvenom slučaju otmice Patty Hearst iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća, nasljednice američkog novinskog magnata koju je otela radikalna grupa SLA. Treći roman 'Osoba od interesa', pak, počiva na slučaju američkog znanstvenika tajvanskog podrijetla Wen Ho Leeja, optuženog za odavanje tajni o američkom nuklearnom naoružanju Narodnoj republici Kini.

Umorna od iscrpljujućih i dugotrajnih istraživanja, autorica se nakon rođenja drugog djeteta odlučila na drukčiju vrstu romana, pisanje kojega je, kaže, bila čista relaksacija.

'Oduvijek sam željela napisati knjigu o tome što znači biti mlad i činiti greške, a kada je riječ o takvoj temi, brzo se nađete na teritoriju ljubavi i seksa', kaže ona.

Zašto baš lezbijska opsjednutost vezom osuđenom na propast?
Choi tvrdi da priču nije osmislila na krilima sveopćeg uzleta LGBT zajednice. To je priča, tvrdi ona, o zaljubljenosti u osobu, ne u rod. Riječ je o opsesivnoj ljubavi kao takvoj, prema kome - nije bitno. Nitko nije više iznenađen od same Regine Gottlieb što je ta osoba Marta Hallett. Jer njezine junakinje nisu klasične lezbijke, one održavaju veze s muškarcima, a Choi objašnjava da je njihova veza zapravo istraživanje mladenačke strasti, gubitka i agonije, poznatih svakome tko je bio na pogrešnoj strani ljubavne priče.

Petnaest godina nakon bolne epizode s Martom, Regina uživa u solidnom braku. Suprug joj je dobar čovjek i brižan otac, ali Regina se duboko u sebi pita je li ta sigurna i dobro organizirana ljubav dovoljna zamjena za strast koju je osjetila u mladosti. U svakom slučaju, zaključuje na kraju, bio je to 'bolan semestar u procesu sentimentalnog obrazovanja'.

Unatoč škakljivoj temi, autorica tvrdi da joj nije bila namjera pisati erotski roman tipa 'Pedeset nijansi sive' s komercijaliziranim opisima beskonačnih intimnih scena, nego je željela istražiti mračne ponore jalovih mladenačkih strasti.