IDEALNA ZA KOLAČE, KEKSE, KRUH…

Što je zapravo mlaćenica i čime je zamijeniti

29.04.2015 u 08:32

Bionic
Reading

Vjerojatno ste više puta u stranim receptima za kolače ili neka jela primijetili da je potrebna mlaćenica, no teško ju je pronaći jer se obično nalazi u manjim privatnim trgovinama

Mlaćenica ili Buttermilk je mlijeko koje ostaje nakon mlaćenja odnosno izrade maslaca i najsličnija je okusom jogurtu, a manje gusta od vrhnja. U Americi su recimo poznate palačinke s mlaćenicom.

Ako vam je mlaćenica potrebna, a ne možete ju pronaći, postoji i način da ju zamijenite, iako ne bi bilo zgorega da je kupite pa probate recept s pravim sastojcima budući da je okus s njom poseban.

Limunov sok i mlijeko

U otprilike 2,5 dcl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i pustite da odstoji još jednom. Nakon što je odstajalo još jednom promiješajte pa koristite prema receptu.

Mlijeko i ocat

Poput kombinacije limunovog soka i mlijeka, isti su omjeri i za ovu kombinaciju. Dakle, umjesto limunova soka stavite ocat, ali mora biti alkoholni.

Jogurt i mlijeko

Od četvrtine količine mlijeka napravite jednoličnu smjesu uz tri četvrtine količine jogurta. Za kekse, kolače ili kruh, umjesto mlaćenice možete koristiti i jogurt u istom omjeru.

Kako zamrznuti mlaćenicu

Yahoo Food piše kako mlaćenica može biti zamrznuta mjesec dana. Stavite je u kalup za led i pustite da se zamrzne. Nakon toga izvadite kockice i rasporedite u vrećice za zamrzavanje te ih možete koristiti u iduća četiri tjedna. Prije upotrebe ih odmrznite na sobnoj temperaturi, a budući da su kockice male, neće dugo trajati.