OSNOVNA PRAVILA

Što je važno pri adaptaciji stana?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kupili ste stan ili kuću koju je prije useljenja potrebno adaptirati, odnosno živite u vlastitom stambenom prostoru koji je spreman za preinake i osvježenja? Odakle krenuti, koju tvrtku za izvođenje radova odabrati, kakvu prostornu koncepciju postaviti, samo su neka od pitanja koja se nameću

Adaptacija prostora, koja često podrazumijeva i izmjenu dotrajalih instalacija, obavlja se svakih 15-ak godina kako bi se osvježio, modernizirao ili reorganizirao stambeni prostor. Prije adaptacije potrebno je definirati potreban opseg radova i količinu raspoloživih financija. Ukoliko niste u mogućnosti izvesti sve radove, odredite one najnužnije koji će stambeni prostor dovesti u zadovoljavajuće stanje. Prednost dajte izmjeni dotrajalih instalacija i soboslikarskim radovima, koji će brzo i efektno osvježiti prostor.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ukoliko se radi o složenijem i većem objektu,  uključite u nadzor radova stručnu osobu

Adaptacija je ozbiljan zahvat koji zahtijeva uključivanje specijaliziranih tvrtki koje svojom garancijom na izvedene radove jamče trajnost i kvalitetu istih. Najjednostavnije je odabrati jednu tvrtku koja izvodi različite vrste radova te kao jedinstvena pravna osoba jamči za svoj rad. Osim toga, odabirom ovakvih tvrtki često se postiže bolja ukupna cijena zbog veće količine, tj. opsega radova.

Ponudu potražite od više specijaliziranih tvrtki, a kako biste definirali sve potrebne radove i bili sigurni da ćete dobiti precizne ponude, pripremite troškovnik, koji će vam izraditi stručne osobe, arhitekti ili inženjeri građevinarstva. Prema stavkama troškovnika ćete moći napraviti detaljnu analizu ponuda i odabrati najprihvatljiviju. Ukoliko niste upoznati s radom odabrane tvrtke, zatražite da vam prezentira neke od izvedenih radova ili porazgovarajte s prethodnim klijentima o iskustvima.

Važna stavka pri odabiru tvrtke je mogućnost izvršenja radova u dogovorenom roku. Često je vrijeme presudan faktor jer o brzini dovršenja radova ovisi mogućnost useljenja ili nastavka normalnog funkcioniranja unutar prostora u kome živite. O svim radovima obavijestite susjede kako bi uvažili pojačanu buku ili vibracije koje se javljaju pri određenim radovima.

Adaptacijom se često preuređuje prostor, tj. prenamjenjuje – pregrađuje dnevni boravak ili blagovaonica kako bi se dobila dodatna soba, spaja kuhinja s blagovaonicom itd. Napravite nacrt prenamjene, tj. nove organizacije prostora, a oko svega se možete posavjetovati sa stručnjacima te zatražiti izradu projektne dokumentacije.

Bez obzira na to koliko ste upućeni u radove koji će se izvoditi, budite prisutni za vrijeme izvođenja istih kako biste pravovremeno reagirali na odstupanja od ugovorenih rokova izrade ili drugih problema koji se javljaju prilikom adaptacijskih zahvata. Ako se radi o složenijem i većem objektu, savjetujemo uključivanje inženjera arhitekture ili građevine - kao nadzor, koji će u vaše ime stručno pratiti način i kvalitetu izvođenja radova.

Kvalitetno rješenje interijera, popraćeno ispunjenjem estetskih i funkcionalnih zahtjeva, rezultira kvalitetnom adaptacijom doma. Zahvati koje radite su dugoročni, pa je važno da ste u konačnici zadovoljni svim izvedenim radovima. Adaptacija je kompleksan zahvat koji zahtijeva koordiniranost različitih stručnih osoba, uspješno preklapanje radova kroz zadane vremenske rokove, kvalitetu i preciznost izrade, kao i definirane stavove i zahtjeve postavljene od strane investitora, tj. vas samih.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

     


Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi