Sigurno ulaganje

Što je to investicijsko zlato te kako (i zašto) ga steći

30.05.2017 u 10:00

Bionic
Reading

Zlato je oduvijek prisutno u našoj tradiciji, no njegov ekonomski značaj manje je poznat hrvatskim građanima. U posljednje vrijeme sve se više može čuti o investicijskom zlatu, no većini građana koji bi možda mogli biti zainteresirani za takvu vrstu ulaganja za taj je pojam vezano puno nepoznanica. Stoga donosimo jednostavne odgovore na neka od najčešćih pitanja o investicijskom zlatu...

Što je to investicijsko zlato?

Investicijsko zlato zapravo je dugo vremena prisutno u hrvatskome društvu – ovdje spadaju, primjerice, i dukati koji su imali značajnu ulogu u očuvanju vrijednosti mnogih generacija u Slavoniji kroz povijest. No, u novije vrijeme investicijsko je zlato u Hrvatskoj bilo opterećeno visokim carinama i porezima, stoga se nije isplatilo kupovati ga – uobičajeno je da zlato ima minimalnu maržu i bude u potpunosti oslobođeno poreznih davanja. Investicijsko zlato čine zlatnici i zlatne poluge, i radi se o predmetima sa značajno većim udjelom čistog zlata nego kod, primjerice, nakita.

Znači, na zlato se ne plaća porez?

Točno, od ulaske Hrvatske u Europsku uniju investicijsko zlato oslobođeno je PDV-a, a fizičke osobe neće platiti niti porez na dobit ostvarenu prodajom zlata, što nije slučaj kod drugih investicijskih opcija poput dionica, štednje ili nekretnina. Tako je zlato zapravo jedino neoporezivo ulaganje u Hrvatskoj.

Kako se može kupiti investicijsko zlato?

Radi se o jednostavnom procesu koji se može napraviti i putem interneta, na webshopu tvrtke Auro Domus – The Bank of Gold. Na webu se mogu provjeriti i cijene, a predmeti se mogu naručiti i preuzeti i putem trgovina investicijskim zlatom.  Ako se radi o većim trgovcima sa širokim zalihama, isporuka je često automatska, dok u drugim slučajevima na isporuku naručenog predmeta – zlatnika ili zlatne poluge – valja pričekati do tjedan dana. Najveći broj poslovnica ima Auro Domus, koji uz ekskluzivne trgovine The Bank of Gold u Zagrebu (Ilica 19), Splitu (Mall of Split), Rijeci (Korzo 6) i Opatiji (na Slatini), a proizvodi od investicijskog zlata mogu se naći i u prodajnoj mreži Auro Domusa na 180 lokacija u Hrvatskoj.

Isplati li se kupnja investicijskog zlata?

Kao i svako drugo ulaganje, kupnja investicijskog zlata nosi određeni rizik, jer cijena zlata određena je na burzi i može padati ili rasti. No, zlato se smatra sigurnom investicijom jer mu cijena raste uvijek u situacijama gospodarskih nesigurnosti i kriza. I povijesni podaci to potvrđuju – u posljednjih 20 godina cijena zlata se učetverostručila, a u proteklih deset godina utrorstručila. I stručnjaci očekuju povećanje cijena zlata zbog rastuće potražnje (osim kao investicija, zlato se koristi i za izradu nakita i u industrijske svrhe), kao i smanjene proizvodnje.

Je li zlato skupa investicija?

Zlato ne mora biti skupa investicija, jer većina trgovaca pruža širok raspon asortimana. Primjerice, u trgovinama The Bank of Gold mogu se naći investicijske pločice već od 1g čistog zlata za nekoliko stotina kuna, a cijene se penju sve do otprilike 275 tisuća kuna vrijednih poluga od 1 kilograma. Cjelovit cjenik sa svim proizvodima može se naći na njihovim službenim stranicama.

Što mogu činiti s kupljenim zlatom?

Pametno ga je pohraniti uz osiguranje, a radi se o usluzi koju nude bolje trgovine investicijskim zlatom. Zlato je dugoročna investicija, što znači da ga je najbolje držati kao sredstvo očuvanje imovine za budućnost i prodati u trenutku kada je to ekonomski najpovoljnije.

Više informacija o investicijskom zlatu može se dobiti putem internetskih stranica Auro Domusa na besplatnom broju info telefona 0800 510 510 i u svim poslovnicama Auro Domusove prodajne mreže.