SEZONSKO JE ZDRAVO

Što biste trebali jesti u siječnju?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.01.2013 08:21
  • Objavljeno 07.01.2013 u 08:21
hrana povrće

hrana povrće

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Nakon blagdana koje obavezno prati i prepun stol hrane, siječanj je pravi mjesec da se okrenete nešto zdravijim varijantama obroka. Iako zimi ponuda povrća i voća nije ni izdaleka tako oblina kao u proljeće, to ne znači da sezonskim namirnicama ne možete pripremiti zdrave i ukusne obroke

Određeno sezonsko voće i povrće ne sadrži masnoće, ima mali udjel kalorija te je bogato vitaminom C, piše Huffington Post. Stoga je u ovo doba godine, kada zbog hladnijih dana je i više no ikada potrebno pomoći organizmu u borbi protiv virusa, prehlada, kašlja i drugih neugodnih simptoma, itekako dobro dnevni meni obogatiti sezonskim voćem i povrćem koje itekako zaslužuje epitet 'superhrane'.

Klementine
Klementine su i više nego dobar izbor, jer smo jedan ovaj slatki citrus sadrži čak 60 posto dnevne preporučene doze vitamina C. Osim što ih lako možete ubaciti u torbu te se zasladiti tijekom radnog vremena, klementine odlično pašu i uz salatu. Naime, mala doza vitamina C u kombinaciji sa željezom koje se nalazi u povrću kao što su špinat i salata čini neodoljivu kombinaciju, a tijelo tada lakše razgrađuje hranu.

Prokulice
Nerijetko  se nađu na lošem glasu zbog okusa, no prokulice zapravo pripadaju istoj skupini povrća kao brokula, cvjetača drugo povrće poznato po moćima u borbi protiv raznih upala te u određenoj mjeri štite i od karcinoma. Prokulice su također bogate kalijem, vitaminima A i C, vlaknima te željezom, a imaju malo kalorija. Prokulice će dobiti odličan okus ako ih promiješajte s malo maslinova ulja i češnjaka.

Grejp
Osim što je odličan izvor vitamina C, grejp je prepun vlakana koji će dulje vremena zadržati sjećaj sitosti, ali i pomoći u snižavanju kolesterola. Osim toga, grejp je odličan saveznik u topljenju kilograma. Naime, studija objavljena 2006. pokazala je kako najveći broj kilograma se topi kada se prije jela pojede polovica grejpa. Uz to, grejp je sastoji od gotovo 90 posto vode, što znači da će i vaše tijelo biti dobro hidratizirano. Crvena sorta grejpa bogata je likopenom, kojim inače oblikuju rajčice, a štite od određenih oblika karcinoma te oštećenja kože od UV zračenja. No treba pripaziti, jer grejp opasno djeluje u kombinaciji s određenim lijekovima. Ako volite slatko, polovicu grejpa pospite cimetom i medom, ili pak sokom grejpa prelijete salatu.

Kelj
Kelj je doista prava superhrana – bogat je željezom, kalijem, kalcijem te vitaminima A i C. Ako kelj pripremate kao svježu salatu, dodajte malo zdrave masnoće, kao što je maslinovo ulje, avokado ili orašasti plodovi kako bi tijelo bolje apsorbiralo sve hranjive tvari. Osim kao i varivo, od kelja možete napraviti u ukusne grickalice kao što je čips.

Mrkva
Ovo hrskavo korjenasto povrće doista se zaslužuje što češće nalaziti na meniju. Naime, jedna šalica nasjeckane mrkve sadrži više od 400 posto više od preporučene dnevne doze vitamina A. Po količini sadržanih vitamina mrkvi još eventualno može konkurirati slatki krumpir. Više je nego ukusna sirova, no možete je ispasirati i pripremiti kao juhu ili zapeći zajedno s drugim korjenastim povrćem.

Pastrnjak
Uz mrkvu, ovo drugo omiljeno korjenasto povrće zimskim juhama i varivima daje odličan slatkasti okus, a osim toga pastrnjak je bogat vlaknima, vitaminom C i kalijem. Osim u juhama i varivima, pastranjak je odličan zapečen s mrkavom i drugim korjenastim povrćem te krumpirima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!