moćna boja

Stigla je Pantone boja za 2023. godinu: Ova hit nijansa vladat će modom, ljepotom, ali i interijerima

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 05.12.2022 11:06
  • Objavljeno 05.12.2022 u 10:13
Kate Middleton

Kate Middleton

Izvor: Profimedia / Autor: Pool / Zuma Press / Profimedia

Tradicionalno, na kraju svake godine bira se Pantone boja godine. Stručnjaci iz Instituta za boje svojim odabirom odlučili su se za boju koja će dominirati u nadolazećoj godini. U modi , ljepoti i općenito životnom stilu - ova će boja vladati u 2023. godini

Krajem godine Pantone Color Institute tradicionalno predstavlja glavnu boju za sljedeću godinu koja nije etablirana samo u trendovima mode, interijera ili ljepote, već odražava i svjetske trendove novijeg doba.

Nova Pantone boja za 2023. nosi naziv 'Viva Magenta. Moćan grimizni ton dolazi iz obitelji crvenih tonova i njegova nijansa nalazi se između toplog i hladnog. Viva Magenta podsjeća na živahni ton maline, a predstavlja snagu, živost i kreativnost. Colour Institute novu trendovsku boju koja dolazi pod šifrom Pantone 18-1750 Viva Magenta kao odvažnu i neustrašivu. Živahna nijansa potiče bujnost, optimizam i radost.

Hibridna boja nježno i domišljato oscilira između fizičkog i virtualnog svijeta, a iz Instituta navode da je namijenjena odražavanju višedimenzionalnog svijeta. Živopisna crvena nijansa za cilj ima poticanje eksperimentiranja i samoizražavanja bez ograničenja. 'Pantone 18-1750 Viva Magenta je odvažna, zabavna i inkluzivna za sve koji dijele isti buntovnički duh', piše Pantone o boji godine za 2023.

Christopher John Rogers proljeće/ljeto 2023.

Christopher John Rogers proljeće/ljeto 2023.

Izvor: Profimedia / Autor: Theo Wargo / Getty images / Profimedia

Inače, nijansa Viva Magenta uvedena je u paletu boja Pantone 2019. godine, a njezin brzi uspon do statusa vladajuće boje dijelom odražava događaje koji su tome prethodili. Kao što je izjavila Laurie Pressman, potpredsjednica Pantone Color Institute: 'Ovo je nekonvencionalna boja za nekonvencionalno vrijeme. A najveći prevladavajući čimbenik u oblikovanju vremena bilo je naše iskustvo s Covidom jer nas je natjeralo na promjene koje su voljno ili nevoljno promijenile naš životni stil.'

Gucci proljeće/ljeto 2023.

Gucci proljeće/ljeto 2023.

Izvor: Profimedia / Autor: x / Avalon / Profimedia

Institut Pantone krajem godine tradicionalno predstavlja glavnu boju za sljedeću godinu, a ona nije etablirana samo u trendovima mode, interijera ili ljepote, već odražava i svjetske novosti novijeg doba. Pantoneov postupak odabira boje za koju smatra da je najviše usklađena s duhom trenutka kombinira metodološko istraživanje i instinkt. Bojom 2022. godine proglašena je plavo-ljubičasta nijansa 'Very Peri', a ta boja postala je simbolom samopouzdanja, hrabrosti i znatiželje.

Za novu dominantnu boju Viva Magenta iz Pantonea kažu: 'Gledamo boju koja naglašava našu promjenu perspektive, koja naglašava našu potrebu da se osjećamo osnaženo i koja nam ulijeva snagu da možemo hrabro i pozitivno i neustrašivo prihvatiti novi put s povjerenjem. Osjećamo da je to boja koja odražava globalnu inovaciju i transformaciju koja se odvija, kao i boja koja naglašava ekspanzivne mogućnosti koje leže pred nama.'

Neobična, sofisticirana nijansa crvene u svakom slučaju privlači pažnju, a ako želite ići u korak s trendovima određene modne komade već možete uvrstiti u svoju garderobu.

  • +11
  • +8

Odjeća u boji Viva Magenta

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!