ATRAKCIJE

Versailles otvorio preuređene odaje posljednje francuske kraljice Marie Antoinette

11.08.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Nakon pet godina opsežnih restauratorskih radova u Versaillesu je ponovo otvoren jedan od potencijalno najatraktivnijih dijelova slavnog dvorca francuskih kraljeva, odaje Marie Antoinette, posljednje kraljice koja je svoj život okončala pod giljotinom nakon Francuske revolucije prije točno 230 godina

Bit će to sigurno još jedan veliki mamac za posjetitelje kraljevskog kompleksa kod Pariza, jer malo koja okrunjena glava privlači toliku pažnju kao ova koju su revolucionari odsjekli u zanosu borbe protiv privilegija povlaštenog plemstva. Marie Antoinette slavna je po svom raskošnom životnom stilu, a čak i kad prihvatimo da su joj lažno pripisali ciničnu rečenicu o kruhu i kolačima, ne može se zanemariti sve što je okruživalo. Primjerice, da je godišnje naručivala tristotinjak haljina.

Ove odaje Marie Antoinette je dobila od svog supruga, kralja Louisa XVI., nedugo nakon što je postala kraljica. Riječ je o velikom 'stanu' na prvom katu Versaillesa u kojeg se uvijek mogla povući i predahnuti od 'napornog' dvorskog života. U skoro dvadeset godina koje je provela na dvoru, Marie Antoinette je svoje odaje više puta preuređivala, uvijek se držeći svog raskošnog stila i ukusa.

Sada posjetitelji napokon mogu pogledati jednu od verzija koje je kraljica ostavila za sobom prije odlaska na gubilište. Uprava Versaillesa time želi obilježiti 400. godišnjicu dvorca, i doista su izabrali spektakularni način.

'Nakon nekoliko godina istraživanja i restauracije oživjeli smo bogatstvo i ženstvenost ovih odaja', priopćili su iz uprave dvorca.

Marie Antoinette - Versailles Izvor: Profimedia / Autor: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

Obnovljene prostorije bile su u vremenima kraljičine vladavine dostupne kroz skrivena vrata iz njezine spavaonice. Svaka soba ima svoje ime i temu, Méridienne (posvećena rođenju prvog sina) je pokrivena ogledalima i tekstilom s motivom ljiljana, Zlatna soba je - kako joj i ime kaže - ispunjena hrpom zlatnih predmeta, tu su i knjižnica, blagovaona, soba za bilijar i još nekoliko manjih soba za sluge i sobarice, a na dosta mjesta može se očitati kraljičina fascinacija drevnim Egiptom. Cijeli prostor pruža se na dva kata, s pogledom na dvorište Versaillesa.

S obzirom na česte preinake koje je radila u odajama, sadašnji izgled je onaj iz 1784., za koji su restauratori i povjesničari mogli naći najviše dokumentacije, poput dizajna zidnih tapeta prekrivenih slikama ananasa, voća kojeg se zbog rijetkosti krajem 18. stoljeća smatralo znakom bogatstva. Ima i dosta originalnih predmeta, poput ormarića za nakit kojeg je dobila prilikom dolaska u Versailles 1770., ili škrinje u kojoj se držala dječja posteljina, koju su joj poklonili očito još uvijek skloni građani Pariza prilikom rođenja sina Louis-Josepha 1781.

Odaje su dio cijelog jednog segmenta Versaillesa, poznatog po imenu Petit Trianon. Tamo je Marie Antoinette naručila uređenje raskošnih vrtova i gradnju cijelog sela u kojem se obrađivala zemlja, priređivale zabave, gdje se kraljica mogla odmaknuti od dvorskog života. Tu je Marie Antoinette zabavljala uski krug prijatelja i provodila vrijeme s djecom. Vjeruje se da se tamo pokušala sakriti kad je pobunjeni narod krenuo na dvorac tijekom revolucije 1789., prije nego su ona i njezin suprug pokušali pobjeći.