OPASAN ZAKON

Stavili ste ljetne gume? Mogli bi to skupo platiti!

03.04.2014 u 14:54

Bionic
Reading

Prema odluci Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture objavljenoj u Narodnim novinama broj 145/2013 obvezno je korištenje zimske opreme na određenim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj u periodu od 15. studenoga do 15. travnja

Zakoni bi trebali biti tu da štite građane, što u ovoj situaciji baš i nije slučaj. Naime, proizvođači guma jasno propisuju da se zimski pneumatici trebaju koristiti isključivo u situacijama kada vanjska temperatura padne ispod sedam stupnjeva Celzija.

Iznad tih temperatura zimske gume svojom mekšom komponentom uzrokuju veću potrošnju goriva, brže se troše te, što je najgore - nude duži zaustavni put i lošije prianjaju uz podlogu u zavoju.

Drugim riječima, ovaj je zakon opasan za građane, posebice kad se u obzir uzme da, između ostalog, vrijedi za dionice autoceste A1 od Zagreba do Maslenice, te za čitave dužine autocesta A2, A3, A4, A5 i A6, odnosno ukupno 840 km cesta gdje se postižu i najveće brzine u prometu.

Sreća u nesreći je ta što prema zakonu u zimsku opremu spadaju i ljetne gume s dubinom profila od 4 mm ukoliko u prtljažniku imate spremne lance za upotrebu.

U protivnom, čeka vas kazna od 700 kuna i zabrana daljnjeg prometovanja.

Kompletan popis cesta na kojima biste trebate imati zimsku opremu do 15. travnja možete pronaći klikom na link ovdje