U danima kada nemate dovoljno vremena za kuhanje, ručak koji je gotov za manje od pola sata idealna je opcija
Špageti s mesnim okruglicama uživaju svjetsku slavu kao brzo gotovo jelo koje svi obožavaju, a pripremiti ih možete na razne načine. Naime, osim klasične pripreme s umakom od rajčice, tu je i jedna opcija koja je više u skladu s ljetom.
Ova svježija verzija špageta s mesnim okruglicama sastoji se od dodatka reskog limuna, sočnih tikvica i aromatičnog češnjaka, a rezultat je ručak koji bi vam momentalno mogao postati idealan adut u radnim danima.
Sastojci (za 2 osobe):
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 manji luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 žličica sjemenki komorača
- 250 g mljevene svinjetine
- velika šaka svježeg peršina (listovi nasjeckani, stapke sitno sjeckane)
- 1 velika tikvica (vanjski dio izrezan u trakice, sredina naribana ili sitno nasjeckana)
- 200 g špageta
- sok i korica ½ limuna
- ribani parmezan za posluživanje
Priprema:
Na srednje jakoj vatri zagrijte pola žlice maslinova ulja u velikoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga oko 5 minuta, dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak i sjemenke komorača pa pirjajte još 2 minute. Smjesu prebacite u veću zdjelu.
Dodajte mljevenu svinjetinu, sitno sjeckane stapke peršina i naribanu sredinu tikvice. Posolite i popaprite po ukusu, dobro promiješajte i oblikujte oko 10 manjih okruglica.
U istoj tavi zagrijte preostalo ulje, dodajte okruglice i pržite ih 5 do 8 minuta, povremeno ih okrećući, dok ne poprime zlatno-smeđu boju i ne budu potpuno pečene. Kada su gotove, maknite tavu s vatre.
U međuvremenu u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu i skuhajte špagete minutu kraće nego što je navedeno na pakiranju. Pomoću kuhinjskih hvataljki prebacite tjesteninu izravno u tavu s okruglicama, pritom dodajući i malo vode od kuhanja.
Dodajte trakice tikvica u tavu i sve zajedno vratite na vatru. Dobro promiješajte špagete, okruglice i tikvice, dodajte limunov sok i po potrebi još malo vode od kuhanja.
Na kraju sve dodatno začinite po ukusu, rasporedite u zdjelice, pospite nasjeckanim listićima peršina, limunovom koricom i obilnim slojem naribanog parmezana.