SOČNE OKRUGLICE

Spas za dane u kojima nemate vremena: Ovaj prefini ručak gotov je za manje od pola sata

31.05.2025 u 17:17

Bionic
Reading

U danima kada nemate dovoljno vremena za kuhanje, ručak koji je gotov za manje od pola sata idealna je opcija

Špageti s mesnim okruglicama uživaju svjetsku slavu kao brzo gotovo jelo koje svi obožavaju, a pripremiti ih možete na razne načine. Naime, osim klasične pripreme s umakom od rajčice, tu je i jedna opcija koja je više u skladu s ljetom.

Ova svježija verzija špageta s mesnim okruglicama sastoji se od dodatka reskog limuna, sočnih tikvica i aromatičnog češnjaka, a rezultat je ručak koji bi vam momentalno mogao postati idealan adut u radnim danima.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 250 g mljevene svinjetine
  • velika šaka svježeg peršina (listovi nasjeckani, stapke sitno sjeckane)
  • 1 velika tikvica (vanjski dio izrezan u trakice, sredina naribana ili sitno nasjeckana)
  • 200 g špageta
  • sok i korica ½ limuna
  • ribani parmezan za posluživanje

Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrijte pola žlice maslinova ulja u velikoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga oko 5 minuta, dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak i sjemenke komorača pa pirjajte još 2 minute. Smjesu prebacite u veću zdjelu.

Dodajte mljevenu svinjetinu, sitno sjeckane stapke peršina i naribanu sredinu tikvice. Posolite i popaprite po ukusu, dobro promiješajte i oblikujte oko 10 manjih okruglica.

U istoj tavi zagrijte preostalo ulje, dodajte okruglice i pržite ih 5 do 8 minuta, povremeno ih okrećući, dok ne poprime zlatno-smeđu boju i ne budu potpuno pečene. Kada su gotove, maknite tavu s vatre.

U međuvremenu u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu i skuhajte špagete minutu kraće nego što je navedeno na pakiranju. Pomoću kuhinjskih hvataljki prebacite tjesteninu izravno u tavu s okruglicama, pritom dodajući i malo vode od kuhanja.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Dodajte trakice tikvica u tavu i sve zajedno vratite na vatru. Dobro promiješajte špagete, okruglice i tikvice, dodajte limunov sok i po potrebi još malo vode od kuhanja.

Na kraju sve dodatno začinite po ukusu, rasporedite u zdjelice, pospite nasjeckanim listićima peršina, limunovom koricom i obilnim slojem naribanog parmezana.