VRIJEME LIJEČI SVE

Spas modnog carstva: Supruga Harveyja Weinsteina u tajnosti planira veliki povratak

16.04.2018 u 17:47

Bionic
Reading

Nakon što je Hollywood potresao nezapamćen skandal koji su izazvala priznanja glumica da ih je slavni producent Harvey Weinstein seksualno napastovao, modno carstvo njegove supruge Georgine Chapman zaradilo je ozbiljne udarce

Dana 15. ožujka, šest mjeseci nakon skrivanja od javnosti, Georgina Chapman izašla je iz svog njujorškog doma u West Villageu. Britanska dizajnerica koja je 2007. brakom povezala sebe i vlastiti modni brend s najvećim holivudskim indie producentom, Harveyjem Weinsteinom, vratila se na posao nakon 5. listopada i teksta New York Timesa o njezinom suprugu i nizu optužbi za seksualno zlostavljanje. Georgina je također smogla hrabrosti da prisustvuje sastanku odbora Vijeća modnih dizajnera Amerike kojim predsjeda dizajnerica Diane von Furstenberg.

  • +4
Diane von Furstenberg Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nesigurna u reakciju kolega s modne scene, u sobi za sastanke neočekivano su je dočekale ovacije.

'Svi smo bili sretni što smo ju vidjeli', izjavljuje von Furstenberg nadodajući: 'Georgina je sjajna dizajnerica, angažirana članica odbora, posvećena majka i dobar prijatelj. Svi kolege ju podržavaju'.

Objava New York Timesa koja je pokrenula pravu lavinu u Hollywoodu i šire, na 41- godišnjoj dizajnerici ostavila je veliki trag, pritom stavljajući u pitanje sudbinu njezina brenda Marchesa, linije vjenčanica i večernje odjeće. No s moćnim akterima u modnoj industriji poput dizajnerice Diane von Furstenberg koji spremno staju u Georgininu obranu, solidnom prodajom i naznakama povratka na crvene tepihe svečanih događanja, budućnost brenda Marchesa i nije tako crna.

  • +5
Slavne ljepotice u haljinama modne kuće Marchesa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osnovan 2004. godine s dizajnerskom partnericom Keren Craig i Georgininim bratom Edwardom Chapmanom u ulozi izvršnog direktora, brend Marchesa je postao glavni igrač na holivudskim crvenim tepisima i prvi odabir dama s holivudske A-liste koje su imale priliku glumiti u filmovima njezina supruga.

  • +15
Marchesa SS/2018 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S nizanjem seksualnih optužbi na račun Harveyja Weinsteina, kao i optužbi da je prisiljavao brojne holivudske glumice na nošenje kreacija s potpisom brenda Marchesa, činilo se kako će Georgina u punom smislu postati kolateralna žrtva.

Iako je već u prvim danima od objave teksta New York Timesa odlučila javno reagirati najavivši razvod od filmskog mogula, javnosti nije dugo trebalo da britansku dizajnericu optuži za suučesništvo, što se odrazilo i na njezine planirane modne suradnje koje su naprasno prekinute.

Dok je doživljavala osudu javnosti, dame poput slavne glumice Diane Kruger dizajnerici su odlučile pružiti podršku, a iako je pokret Time's Up zavladao Hollywoodom, pojedinci iz filmske industrije mišljenja su da je Chapman također bila suprugova žrtva.

S približavanjem novom izdanju njujorškog tjedna mode, mnogi su se zapitali hoće li Georgina ipak predstaviti novu kolekciju vlastita brenda koja se i ovaj put tradicionalno trebala održati u hotelu St. Regis gdje je u prvim redovima oduvijek sjedio njezin suprug Harvey u društvu urednice Voguea, Anne Wintour.

  • +15
Posjed Harveyja Weinsteina u Hamptonsu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dana 31. siječnja, revija brenda Marchesa službeno je otpisana, a Georgina je novu proljetnu kolekciju odlučila predstaviti online angažiravši dugogodišnju prijateljicu, modela Karen Elson. Iako je ostala bez većine skupocjenih nekretnina stečenih u braku s Weinsteinom, vjeruje se kako bi razvodom od filmskog mogula na račun mogla dobiti 15 do 20 milijuna dolara.

Iako je krajem prošle godine zabilježen značajan pad prodaje uz sve manje zvijezda u Marchesa kreacija na crvenim tepisima, prema navodima tvrtke Spotted, Georginin dizajn od početka 2018. godine nosilo je na desetke manje poznatih glumica široj javnosti.

  • +10
Modna revija kuće Marchesa na NY FW Izvor: Profimedia / Autor: Sam Aronov/Alamy Live News

Brend Marchesa nakon slučaja Weinstein odlučio je ne puštati brojke o prodaji i profitu u javnost, no nastavio je život u poznatim web trgovinama i luksuznim robnim kućama poput Net-a-Portera, Neimana Marcusa i Saks Fifth Avenuea. Neki stručnjaci iz modne industrije mišljenja su da je Georginina odluku o javnom nekomentiranju suprugova ponašanja jedan od glavnih razloga održavanja brenda na životu kojemu u tajnosti planira vratiti staru slavu.