SAZNAJTE NA VRIJEME

Šokirat će vas ovo o alkoholu i mamurluku

30.12.2013 u 14:47

Bionic
Reading

Buđenje s glavoboljom, problemi sa želucem i jako suha usta – samo su neki od dobro poznatih simptoma mamurluka koji uvijek uslijedi nakon koje čašice previše. No mamurluk se može vrlo lako olakšati ili čak potpuno preskočiti

Kada se radi o mamurluku, ne radi se samo o neugodnim fizičkim posljedicama, već može izazvati opasne posljedice za volanom, pokazala je nedavna studija Sveučilišta West of England. A mamurluk uzrokuje nekoliko razloga. S obzirom na to da je alkohol diuretik (potiče proizvodnju urina), uzrokuje dehidraciju što dovodi do simptoma kao što su glavobolja, suha, usta, loša koncentracija i razdražljivost.
Osim toga i razina šećera u krvi opada jer tijelo proizvodi previše inzulina zbog visokog udjela šećera koji se nalazi u alkoholu, piše Daily Mail. Upravo to dovodi do glavobolje te nevjerojatne gladi i želje za određenom hranom. Alkohol iritira želudac i ometa san te idući dan izaziva mučninu i iscrpljenost.

Istina, neku ljudi nemaju problema s mamurlukom

'Istina je da su neki ljudi manje skloni mamurluku', kaže doktorica Sarah Jarvis, a razlog tomu je činjenica da su neki ljudi jednostavno manje skloni glavoboljama uslijed dehidriranosti. Drugi mogu biti manje osjetljivi na učinke acetaldehida, otrovne tvari koja se proizvodi kada se alkohol prvo razgrađuje u jetri. Međutim, to ne znači da su te osobe imune na dugoročne učinke alkohola. 'Problem je u tome što osobe koje imaju visoku toleranciju na alkohol misle kako neće patiti od kasnijih posljedica. No ironično, činjenica je da će njima alkohol vjerojatno prouzročiti još više štete jer ih mamurluk ne sprečava da ga češće konzumiraju', tumači doktorica Sarah Jarvis.
No ono što se percipira kao velika otpornost na alkohol lako bi mogao biti i znak da je tijelo već njime oštećeno. 'Što veću količinu alkohola tijelo preradi, to se povećava tolerancija na kratkoročne učinke, no dugoročne negativne posljedice na tijelo ovise o količini alkohola koju popijemo za vrijeme života', objašnjava doktorica. Osim toga, i sami simptomi mamurluka variraju od osobe do osobe.

Starije osobe bolje podnose mamurluk
Iako većina misli kako se u mlađoj životnoj dobi lakše nosimo s popijenom čašicom više, nove studije pokazuju kako to baš i nije tako. U studiji provedenoj na 50.000 odraslih, danski znanstvenici otkrili su kako stariji ljudi manje pate od simptoma mamurluka: 21 posto žena u dobi od 18 do 29 muku su mučile s mamurlukom nakon konzumiranja alkohola u usporedbi s tri posto žena u dobi od 60 i više godina, a 62 posto muškaraca u mlađoj dobi patilo je od mamurluka, u usporedbi 14 posto onih starijih od 60 godina.
Razlog tomu je taj da mlađi ljudi češće i više piju vikendom, a osim toga starije osobe imunije su na kratkoročne učinke alkohola.

Zašto žene više pate od mamurluka
Studija je pokazala kako se žene brže opiju te da u prosjeku imaju jače simptome mamurluka. No to nema veze s visinom, težinom ili građom. Naime, prema riječima stručnjaka, čak i ako je žena jednake visine i težine kao muškaraca, ona će i dalje u tijelu imati više masnog tkiva i manje vode. Budući da se alkohol u tijelu distribuira vodom to znači da kod žena veća količina alkohola u krvotok dospijeva brže nego u muškaraca. Upravo je to razlog zašto se žene brže napiju te više pate od mamurluka.

Tamna pića su opasnija
Istina je kako određena pića izazivaju jači mamurluk. Mamurluk nastaje uglavnom zbog dehidracije te nečistoće i konzervansa u pićima. Određena alkoholna pića sadrže određene kemijske spojeve proizvedene tijekom fermentacije koje piću daju okus i boju. Što je tamnije alkoholno piće, veći je udio tog kemijskog spoja, a smatra se kako upravo ta kemikalija pojačava glavobolju i druge simptome mamurluka, iako još nije razjašnjeno zašto. Stoga bi crveno vino, viski ili rakija vrlo lako mogli pojačati mamurluk.
Osim toga, mamurluk je pojačan i nakon pića s mjehurićima, poput šampanjca, a sličan utjecaj ima i pomiješano alkoholno piće s gaziranim sokovima ili mineralnom. Naime, jedna od teorija je da ugljični dioksid u mjehurićima ubrzava protok alkohola u crijevima.

Treba li jesti prije pijenja alkohola?
Neki smatraju kako prije konzumiranja alkohola treba pojesti dvije žlice pire krumpira s puno maslaca. Činjenica je da treba izbjegavati pijenje alkohola na prazan želudac jer hrana usporava brzinu kojom alkohol prodire u organizam. 'Ako prije konzumacije alkohola pojedete nešto masnije, to će usporiti pražnjenje želuca, tako da se piće neće moći brzo isprazniti iz želuca. To znači da se nećete tako brzo napiti, što može dovesti i do blažeg oblika mamurluka. U nekim kulturama upravo iz tog razloga pije se maslinovo ulje prije alkohola. Isto vrijedi i za pire krumpir – neki kažu kako prije pijenja treba pojesti dvije žlice pire krumpira s maslacem, no ono što je presudno je upravo maslac u pireu', kaže Nick Read, gastroenterolog.

Je li pivo bolji izbor od vina?
Iako nema nikakvih dokaza koji bi potvrdili da je pivo bolji izbor od vina, postoje brojne teorije. Činjenica je da pivo ima više vode od vina, tako da ako pijete pivo, u tijelo unosite više tekućine. Međutim, bez obzira na to što više volite, pivo ili vino, prema riječima stručnjaka, najbolje bi bilo popiti čašu vode prije konzumacije bilo kakvog alkohola.
No stručnjak za migrene Andy Dowson preporučuje pijenje mlijeka. 'Pijenje mlijeka suzbit će brojne simptome. Mamurluk se javlja zbog niske razine šećera u krvi i dehidracije, a ako možete, nakon pijenja alkohola prije spavanje popijte čašu mlijeka. Organizmu ćete tako dati potrebnu tekućinu, ali i pomoći u podizanju razine šećera u krvi. Mlijeko je također antidiuretik, što znači da nećete toliko mokriti, a samim time će i san biti manje ometan. Činjenica da je mlijeko alkalno također znači to da može spriječiti upalu želuca zbog pretjerane kiselosti.

Lijekovi protiv bolova mogu pomoći – ali treba biti oprezan
'Antiupalni lijekovi, kao što je ibuprofen, učinkovitiji su za suzbijanje glavobolje od paracetamola, ali ako već imate problema sa želucem, ovi lijekovi mogu pogoršati probavne tegobe', kaže doktorica Jarvis.