PRIRODNI LIJEK

Sok od šipka topi salo oko trbuha

11.10.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Želite se riješiti masnih naslaga na trbuhu? I za to ima lijeka, i to potpuno prirodnog. Znanstvenici su, naime, dokazali da redovito pijenje jedne čaše soka od šipka pomaže u borbi s masnim naslagama na području oko trbuha, a osim toga značajno smanjuje i krvni tlak

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu dokazali su da šipak učinkovito snižava krvni tlak, i to za 90 posto, te pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Šipak, osim toga, smanjuje masne naslage na području oko trbuha, tzv. muffin top iliti ljubavne ručke, koje su zapravo jedan od glavnih uzročnika bolesti srca i infarkta kod osoba srednjih godina.

Znanstvenici dr. Emad Aldujaili i dr. Catherine Tsang sa Sveučilišta u Edinburghu proveli su istraživanje na 24 ispitanika koji su četiri tjedna svakodnevno pili pola litre soka od šipka. Nakon tih mjesec dana pokazalo se da su ispitanici imali manje masnih naslaga oko područja abdomena, a zabilježen je i značajan pad krvnog tlaka.

'Nema sumnje da je sok od šipka blagotvoran kod smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti jer su naši rezultati pokazali značajno smanjenje krvnog tlaka', rekao je dr. Aldujaili.

Sok od šipka dugo na području Srednjeg istoka od davnina se koristi kao lijek, a vjeruje se da ima i svojstva koja pomažu u borbi protiv starenja. Istraživanje Sveučilišta u Sussexu 2008. pokazalo je da pospješuje libido u muškaraca.