SREDNJI I RADNIČKI SLOJ

Socijalni status utječe na odnos tinejdžera prema hrani

25.09.2009 u 08:05

Bionic
Reading

O tome kojem socijalnom statusu tinejdžeri pripadaju ovisi i njihov stav o prehrani, zdravlju i kilogramima. Zaključak je ovo istraživanja koje je sponzorirao britanski Economic and Social Research Council

Ova se tvrdnja dugo smatrala točnom, ali nikada do sada nije bila potkrijepljena istraživanjem.

Naravno, veliku ulogu imaju roditelji jer od njih tinejdžeri uče i nasljeđuju pogled na hranu i zdravlje uopće.

Tako se pokazalo da roditelji iz srednje klase žele da njihova djeca nemaju problema s kilogramima i zdravljem, pa na njih prenose razmišljanja o zdravijoj prehrani i načinu života. Smatraju da će im djeca, ako su u tinejdžerskoj dobi pretila, kasnije u životu imati zdravstvenih problema.

U radničkoj klasi roditelji su obično previše zaokupljeni brigama o svakodnevnom preživljavanju, pa puno i ne razmišljaju o načinu prehrane i višku kilograma. A kada i pomisle, obično zaključe da nemaju novca za nešto bolje.

Također, zanimljivo je da tinejdžeri iz radničke klase obično sami žele određivati što će jesti, dok oni iz srednje klase odluke o prehrani prepuštaju uglavnom roditeljima.

Nadalje, tinejdžeri iz srednje klase smtraju da je pretilost znak lijenosti i bolesti te nemogućnosti kontroliranja želje za lošom hranom. Njihovi roditelji prenose na njih želju da im tijelo bude u 'normalnim granicama' i 'općeprihvatljivo'.