LEGLO BAKTERIJA

Šminka kojoj je istekao rok trajanja opasna za zdravlje

25.02.2010 u 11:47

Bionic
Reading

Žene bi trebale biti puno opreznije sa šminkom jer i ona ima svoj rok trajanja. Ako se taj rok ne poštuje, može doći do zdravstvenih tegoba

Baš kao ni hrana, ni dekorativna kozmetika ne traje vječno. Na pojedine kozmetičke artikle tijekom vremena nakupe se bakterije koje žene onda nanose na lice, što može izazvati iritaciju kože ili čak  ozbiljniju infekciju.

Prosječna ženska torbica za šminku, kako je otkriveno u istraživanju, ima brojne artikle kojima je istekao rok trajanja. Neke su žene čak imale šminku čiji je rok trajanja istekao prije 15 godina!

Stare maskare prepune su bakterija i mogu prouzročiti konjuktivitis koji može rezultirati crvenilom očiju, svrabom i oticanjem.

Dekorativna kozmetika ne bi se trebala upotrebljavati dulje od šest mjeseci nakon što se otvori. Međutim, većina žena koristi se šminkom i godinu dana nakon otvaranja te ne znaju da ruž kojemu je istekao rok trajanja može prouzročiti isušivanje usana, iritaciju i čireve.

Četke za nanošenje pudera i rumenila carstvo su u kojemu vladaju mikroorganizmi što uzrokuju herpes, ali i brojne druge infekcije. Upozorenja o štetnosti stare šminke nalaze se na svakom artiklu, ali ih žene obično ne čitaju.