CIJENA POROKA

Smiju li političari švrljati izvan braka?

12.08.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Zbog Monike Lewinsky Bill Clinton je bio pred ostavkom, šuškalo se o sentimentalnoj vezi Vladimira Putina i gimnastičarke Aline Kabaeve. Bivši predsjednik Izraela Moshe Katsav osuđen je zbog silovanja jedne službenice, Silvio Berlusconi će ostati zapamćen kao 'bunga bunga' premijer. U nas (još) nije bilo takvih afera. Znači li to da su naši političari neporočni?

Sjećate li se Monice Lewinsky? Debeljuškaste, putene službenice Bijele kuće koja je Billa Clintona gotovo stajala predsjedničkog položaja? Naravno da se sjećate, tko se ne bi sjećao američke sapunice o uredskom seksu predsjednika i gospođice Lewinsky, zbog koje se od najmoćnijeg čovjeka na svijetu devedesetih godina tražila ostavka. Predsjednik je prvo tvrdio da nije imao odnos s Monicom, ali pritisnut dokazima – Monicina čuvena haljina s tragovima predsjedničke sperme – morao je priznati da je bilo 'samo oralnog seksa', te se skrušeno ispričao naciji zbog 'nedoličnog ponašanja'. Za sve to vrijeme, predsjednikova supruga Hillary Clinton stoički je podnosila poniženja.

U vrijeme afere, najpoznatiji američki TV propovjednik Jesse Jackson pred milijunima je gledatelja molio Boga za spas duše posrnulog predsjednika, da bi se potom brzo otkrilo kako popularni dušebrižnik i sam vara ženu te da s ljubavnicom, odvjetnicom Karin Stanford ima dijete koja od njega sudskim putem tjera alimentaciju. Pritisnut o zid, Jackson je ridao pred kamerama, moleći TV pastvu za razumijevanje i oprost, jer i on je samo grešnik, a brzo se otkrilo da je Clintonov tužitelj Newt Gingrich, u vrijeme dok je predsjednika SAD-a optuživao zbog laganja oko seksualnih nestašluka, i sam uživao u strastvenoj vezi s izvjesnom Callistom Bisek. Sva trojica u javnosti su zagovarala obiteljske vrijednosti.

Ako nekom američkom političaru želite uništiti karijeru ili ga se riješiti kao političkog protivnika, samo mu prikačite neki preljub, ljubavnicu, prostitutku ili orgiju, pa će odmah dati ostavku. U zemlji rastačućih obiteljskih vrijednosti u kojoj je obitelj (samo) javna svetinja, političar mora biti neporočni čuvar bračne zajednice, zakleti monogamist i nepopravljivi čistunac, da bi iskrenošću u braku dokazao iskrenost u javnom djelovanju. Kada je svojedobno gradonačelnik Splita Željko Kerum u jednom TV intervjuu, ničim isprovociran, javno priznao da napušta staro bračno gnijezdo, jer voli drugu i da s njom namjerava živjeti, u zemlji katoličkog svjetonazora nikome nije palo na pamet da zbog toga dovodi u pitanje njegovu vjerodostojnost kao političara.

Da je kojim slučajem Amerikanac, život bi mu se zbog toga vjerojatno prilično zakomplicirao, kao što se to dogodilo senatoru iz Sjeverne Karoline i demokratskom predsjedničkom kandidatu Johnu Edwardsu. Tijekom kampanje 2008, do tada uzoran suprug i otac četvero djece, zaljubio se u glumicu i filmsku producenticu Rielle Hunter. Ljubav je bila strogo čuvana tajna, sve dok je nije iskopao National Enquirer, a list je usput otkrio i činjenicu da Hunterova ima dijete bez imena oca u rodnom listu. Pametnom nije bilo teško zbrojiti jedan i jedan, ali u panici da ne ugrozi predsjedničku kampanju, Edwards je nagovorio svog suradnika Andrewa Younga da prizna očinstvo. Ovaj je to učinio, ali se brzo predomislio i prokazao šefa.

Ni guverner New Yorka nije prošao bolje. Morao je dati ostavku nakon što se otkrilo da je potrošio više od 15.000 dolara na prostitutke, na čelu s noćnom damom Ashley Dupre, netalentiranom pjevačicom u usponu. Čovjek je na konferenciji za tisak ronio suze, supruga je zgromljeno stajala uz njega, ali javnost nije imala milosti pred raskalašenim političarom. Prije nekih godinu dana i u nas je otkriveno kako neke manekenke i netalentirane pjevačice u usponu pružaju seksualne usluge poznatim javnim osobama, navodno i nekim političarima, no cijeli se slučaj brzo zataškao i pao u zaborav. Uostalom, kome uza sve korupcijske i ostale afere treba još i virenje u krevet političara – za takvo što još nismo demokratski dovoljno zrela nacija. A i ne možete zamisliti nekoga od naših da plače pred TV kamerama moleći Hrvate za oprost jer ljubi sa strane. Ne čine to ni nakon krađe novca poreznih obveznika, pa zašto bi to činili zbog dvojbenog ćudoređa? To si je mogao dozvoliti samo Goran Ivanišević, kada je javno molio za oprost suprugu jer je završio u zagrljaju Vanje Halilović, jednako kao što se golfer Tiger Woods pred cijelim svijetom posipao pepelom zbog bogatih izvanbračnih izleta. I u Moskvi se samo šušketalo o ljubavnoj vezi predsjednika Vladimira Putina i gimnastičarke Aline Kabaeve, spominjalo se čak neko zajedničko dijete, ali u očima Rusa, to je dokaz više o muževnosti i moći njihova čovjeka broj jedan, kao uostalom i u drugim tranzicijskim zemljama, gdje je ljubavnica legitimni statusni simbol novopečenih oligarha i tajkuna te prešutni grijeh mnogih političara. No zato su Izraelci bili zaprepašteni kada je njihov bivši predsjednik države Moshe Katsav osuđen zbog silovanja jedne službenice u vrijeme dok je bio član vlade i seksualnog napastovanja još dvije žene.

Čak i u dalekoj Kini nedavno se jedna od njihovih najpopularnijih filmskih zvijezda pokušala ubiti, jer su mediji tvrdili da je priležnica nekima iz političkog vrha. U zemljama Dalekog istoka, gdje je još živa tradicija ugovorenih brakova, izvanbračno švrljanje je očekivani oblik zadovoljavanja seksualnih i emocionalnih želja. Ipak, ni Indijci nisu oprostili svom 85-godišnjem ministru vanjskih poslova Narayanu Dutt Tiwariju video-klip u kojem opći s tri žene istodobno.

I dok je svojedobno izbio skandal oko Pamele Bordes, bivše miss Indije, jer je romantičnim uslugama opsluživala jednog britanskog ministra i mnoge britanske političare, princ Charles je u vrijeme braka s princezom Dianom uredno održavao ljubavnu vezu s tada udatom Camilom Parker-Bowles, okrunivši nakon Dianine smrti njihovu vezu brakom. Što se oprašta plavoj krvi, ne oprašta se puku. Godinama su se opraštale seksi afere i talijanskom 'bunga-bunga' premijeru Silviju Berlusconiju, sve dok nije zapeo na jednoj od kućnih zabava s maloljetnicom.

A još donedavna Amerikanci nisu bili toliko osjetljivi na seksualne nestašluke svojih političara kao danas. Lucy Mercer je od 1918. bila tajnica Franklina D. Roosevelta i njegova vjerna ljubavnica sve do predsjednikove smrti, no javnost je o tome šuškala, ali nije tražila predsjednikovu glavu na pladnju. I za J. F. Kennedyja je bila javna tajna da voli ženske, a o seksualnoj vezi s Merilyn Monroe šušketalo se na sve strane, no predsjednik se ipak nije morao javno ispovijedati kao njegov kasniji nasljednik Bill Clinton.

Jesu li Amerikanci danas veći čistunci nego ranije? Nisu, samo se sada prljava posteljina nesmiljeno koristi kao moćno političko oružje. I ne zaboravlja se. Za vrijeme nedavna posjeta Meksiku, ministricu vanjskih poslova Hillary Clinton dočekala je gomila dovikujući: 'Monika! Monika!' Neke supruge i danas ispaštaju grijehe zaigranih muževa.