NIZ ZDRAVSTVENIH PROBLEMA

Smanjite konzumaciju ovih pića i spriječite rizik od dijabetesa i srčanih bolesti

24.07.2020 u 17:10

Bionic
Reading

Konzumiranje zašećerenih pića povećava rizik raznih zdravstvenih problema za oko 20 posto

Znanstvenici sa Sveučilišta Toronta, Sveučilišta Saskatchewan i Sveučilišta McMaster pregledali su 13 istraživanja o gaziranim i zašećerenim pićima. Analiza prethodno objavljenih istraživanja o pićima s visokom razinom fruktoze zaključila je da njihova konzumacija povećava šansu metaboličkog sindroma za čak 20 posto.

No, nisu svi izvori fruktoze štetni. Konzumacija jogurta i svježeg voća koji također imaju fruktozu ne nose isti rizik metaboličkog sindroma.

'Ako temeljimo svoje odluke o prehrani isključivo na odjelu sa zašećerenim pićima, vjerojatno ćemo propustiti prehrambene prednosti drugih namirnica. Fruktoza samo po sebi nije posebno zdrava, no može biti dio neke namirnice u kojoj olakšava probavu hranjivih sastojaka', rekao je jedan od autora istraživanja dr. John L. Sievenpiper.

Metabolički sindrom skupina je zdravstvenih problema u koju pripadaju visoki krvni tlak, povišeni šećer u krvi, povišeni kolesterol i povišene razine triglicerida. Ovi problemi zajedno povećavaju rizik za dijabetes tipa 2, kao i razne srčane bolesti.

Dr. Sievenpiper i njegovi kolege pregledali su podatke istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 50000 osoba od kojih je preko 14000 patilo od metaboličkog sindroma.

Konzumiranje pića koja sadrže više od 340 grama fruktoze povećavaju rizik metaboličkog sindroma za oko 14 posto. Konzumiranje svježeg voća ili jogurta koji ima fruktozu nije značajno povećalo taj rizik.

'Naše istraživanje ukazuje da bismo trebali promatrati hranu u cjelini, a ne samo njene sastavne dijelove, kad su u pitanju prehrambene preporuke. Metabolički sindrom važan je indikator većih zdravstvenih problema i što ga više možemo koristiti kao priliku da ljude uputimo na zdravi život i prehranu, to bolje', rekao je dr. John L. Sievenpiper.